Megindulhat Magyarországról az élő lovak exportja Kínába – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a kínai mezőgazdasági tárca miniszterhelyettesével, Qu Dongyuval folytatott budapesti tárgyalásán.

Magyarország kiemelkedően sok termékre kapott behozatali engedélyt Kínában – mondta Fazekas Sándor, aki felhívta a kínai fél figyelmét a zöldség-gyümölcs és borászat terén meglevő magyar potenciálra.

Az intézményi kapcsolatok mellett az agrárkereskedelmi kapcsolatok is erősödtek. Az elmúlt öt évben az export közel nyolcszorosára nőtt. 2014-ben az előző évhez képest háromszoros lett (22 millió euró feletti értékben exportált Magyarország Kínába). A magyarországi kínai beruházások nagyságrendje meghaladja a 3 milliárd dollárt, a kínai cégek által foglalkoztatott munkavállalók száma meghaladja a hatezer főt.

A magyar kormány arra törekszik, hogy Magyarország legyen az egyik logisztikai átemelője a régió és az Európai Unió közötti nagy volumenű áruforgalomnak.

A kínai miniszterhelyettes szerint elsősorban a technológia és a kutatás terén vannak kiaknázatlan lehetőségek. Kiemelte a jelenleg is működő Mezőgazdasági Tudományos és Technológiai Promóciós Együttműködési Központ szerepét a kutatási együttműködésben. Javasolta, hogy hozzanak létre állat-egészségügyi alcsoportot.