A közvetítői szerződések aláírásával lezárult a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közbeszerzési eljárása a visszatérítendő európai uniós források értékesítési hálózatának bővítésére. A pályázaton az OTP Bank Nyrt., az MKB Bank Zrt., a Gránit Bank Zrt. és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. alkotta konzorcium szerzett jogot a csatlakozásra az MFB Pontok hálózatához, amely a bővítést követően már 642 fiókkal várja ügyfeleit.

Az 2014  2020-as uniós ciklusban a kormány kiemelt hangsúlyt fektet a visszatérítendő európai uniós források gazdaságélénkítő hatására. A hitel-és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek csaknem 800 milliárd forintos keretösszegének értékesítésére új közvetítő hálózat kialakításával bízta meg az MFB-t, amely 2016 során 442 MFB Pont megnyitásáról gondoskodott. Annak érdekében, hogy a végső kedvezményezettek a lehető leggyorsabban és földrajzilag könnyen elérhető módon juthassanak forrásokhoz, a kormány 2016 áprilisában a hálózat bővítése mellett döntött. Az MFB ennek érdekben közbeszerzési eljárást indított, amely újabb pénzintézetek bevonását és további 200 MFB Pont megnyitását tette lehetővé.

A most lezárult pályázaton nyertes pénzintézetek – a már meglévő konzorciumi partnerekhez hasonlóan –, saját hálózatukon belül, az MFB Pontok arculatával ellátott fiókokban állnak az ügyfelek rendelkezésére és közvetítik az uniós hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékeket. Az új közvetítői partnerek közül az OTP Bank Nyrt. összesen 163, az MKB Bank Zrt. 35, míg a Gránit Bank Zrt. és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. egy-egy fiókkal növeli majd az MFB Pontok számát. Így összesen 642 MFB Pont várja az ügyfeleket országszerte.

Bernáth Tamás az MFB elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy az uniós visszatérítendő források iránti érdeklődés meghaladja a várakozásokat, az újonnan csatlakozó pénzintézetek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozások és a lakossági ügyfelek még gyorsabban és egyszerűbben juthassanak hozzá a kedvezményes hitel- és kombinált hitel termékekhez.

„Az OTP Bank egy újabb komoly lépést tesz a vállalkozások irányába azzal, hogy konzorciumvezetőként 163 fiókjában nyit MFB pontot” – mondta el az aláírás kapcsán Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divízió vezetője. A vezérigazgató-helyettes hozzáfűzte: „amit ügyfeleinknek a kiterjedt fiókhálózaton kívül biztosítani tudunk, az a komoly szakértelem és rugalmas és gyors ügyintézés, legyen szó a támogatások kihelyezéséről vagy egyéb, akár ehhez kapcsolódó pénzügyi tanácsadásról. Az OTP Bank nem titkolt célja a minél gyorsabb forráskihelyezés a lehető legszélesebb vállalkozói kör számára” – zárta szavait Wolf László.

„Az MKB Bank meghatározó szereplője a vállalati banki piacnak, tradicionálisan erős piaci szereppel bír a nagyvállalati és intézményi üzletágban. Az MFB-vel kötött szerződés értelmében az MKB Bank országszerte 35 MFB Pont létrehozását tervezi, az elsőt az MKB Bank székházában lévő központi fiókunkban fogjuk nyitni. Hiszem, hogy az MKB Bank szaktudásának és kapcsolatrendszerének köszönhetően hatékonyan tudja végezni az MFB termékeinek értékesítését” – mondta dr. Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója.

„A GRÁNIT Bank az MFB Pontok hálózathoz való csatlakozással meglévő és új ügyfelei számára közvetlen hozzáférést biztosíthat az uniós forrásokhoz, ezzel olyan kiegészítő termék-mixet tud ajánlani, ami lehetővé teszi a kkv-szektor legszélesebb spektrumú egyablakos kiszolgálását” – hangsúlyozta Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója. 

Az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt., mint az egyik legnagyobb hazai magánkézben lévő bank nagyszerű lehetőségnek tartja az MFB Pont hálózathoz történő csatlakozást, amellyel képes fokozni az ügyfelei elégedettségét és széles körben tudja növelni ismertségét mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek körében, így indulva el a növekedés útján.

A tervek szerint csak az új pénzintézetek közvetítésével 2017-ben közel 60 milliárd forint uniós forrás kerül kihelyezésre, ebből körülbelül 52 milliárd Ft a vállalatoknak és több mint 8 milliárd forint a lakossági ügyfeleknek számára.

Az MFB Pontok működtetéséhez újonnan csatlakozó négy hitelintézet június 29-én írta alá a közvetítői szerződéseket. A szerződéskötést követő 30 napon belül 126, az aláírást követő 180 napon belül pedig újabb 74 új MFB Pont várja majd az ügyfeleket, a cégek képviselőit és a lakossági érdeklődőket egyaránt.