Készül a következő gyümölcsoltvány-értékesítési idényre a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit (MKSZN) Kft., az állami tulajdonú társaság mintegy 200 000 oltványt tervez értékesíteni 2016 őszén és 2017 tavaszán.

Július végén kezdődik a faiskolákban a szemzés, azaz a fák legegyszerűbb szaporítási módszere, amelyhez az Érdi Elvira Major törzsültetvénye szolgáltatja a vírusmentes rügyeket.

A közleményben hangsúlyozzák: nemzeti érdek a magyar gyümölcsfafajták védelme, az érdi major törzsültetvényén mintegy 290 nemzeti kincset jelentő csonthéjas fát őriznek.

A védett fákat még a méhek sem közelíthetik meg. A fák virágait is leszedik, hogy megóvják őket a betegségektől, mert sérülésük beláthatatlan károkhoz vezethet. A beteg fa átlagosan 20-40 százalékkal kevesebb gyümölcsöt terem, és a gyümölcs minősége és mérete is elmarad a genetikailag lehetségestől. A vírusokkal megtámadott egyedek ráadásul fogékonyakká válnak további betegségekre, így a fenntartási költségük is megnő.

Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója a közleményben ismertette: a szervezetnél folyamatban vannak olyan kísérletek, amelyeknek célja, hogy megbízhatóan jó minőségű oltványokat állítsanak elő akár egy éven belül. A jelenleg két évig tartó eljárás terméke nemcsak Magyarországon, hanem Ázsiában is keresett, ahol egyre nagyobb az érdeklődés, hogy a magyar fajtákkal indítsák el a termelést.

A gyümölcsfa-csemetét tisztázatlan származási helyről beszerezni vagy házilagosan szaporítani nem kifizetődő, ezzel a gazdák nemcsak maguknak, hanem másoknak is súlyos károkat okozhatnak.

Az MKSZN Kft. az Újfehértói Gyümölcskutatóból alakult át. A jelenleg országszerte hat telephellyel rendelkező társaság Kelet-Európa legnagyobb dióoltvány-előállítója, évente 350 ezer oltványt, 450 ezer magcsemetét, 350 ezer bogyós gyümölcsöt értékesít. A cég 2015-ben 906,7 millió forint árbevételt ért el, és több mint 100 dolgozót foglalkoztat. (MTI)