Jelentősen nőtt Budapesten az irodák iránti kereslet a második negyedévben, a 129 170 négyzetméter 53 százalékkal haladta meg az előző negyedévit – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma.

Az irodapiaci adatok szerint 2016 második negyedévében egy irodaépületet adtak át, így a belvárosban elérhető terület 5700 négyzetméterrel nőtt, ugyanakkor egy 3490 négyzetméteres épület kikerült a vizsgált állományból, mert eladását követően funkcióváltás várható a közeljövőben. A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 297 360 négyzetméter.

A kereslet növekedése mellett 10,3 százalékra csökkent az üres irodák aránya, ami a gazdasági válság óta a legalacsonyabb érték, 3,9 százalékponttal alacsonyabb 2015 azonos időszakához viszonyítva és 1,0 százalékponttal kevesebb, mint az előző negyedévben.

A BIEF 202 szerződést regisztrált 2016 második negyedévében, az átlagos tranzakcióméret 639 négyzetméter volt. A kereslet nagy részét, 51 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az új tranzakciók részaránya 37 százalék, a bővüléseké 8, míg az előbérleti szerződéseké 4 százalék volt.

Az irodapiaccal ellentétben az ipari ingatlanpiacon csökkent a kereslet és nőtt a kihasználatlan ingatlanok aránya a második negyedében.

A kihasználatlan ipari ingatlanok aránya 9,7 százalékos volt a fővárosban, 1,1 százalékponttal nőtt az előző negyedévhez képest;  182 650 négyzetméternyi terület áll üresen és négy épületben van 10 ezer négyzetméter feletti kiadatlan terület.

Idén a második negyedévben a BIEF 21 tranzakciót regisztrált, melyből kettő haladta meg a 10 ezer négyzetmétert, ezek mindegyike szerződéshosszabbítás volt. Az átlagos tranzakcióméret 4 380 négyzetméter volt, ez megegyezik az előző negyedévvel és 18 százalékkal meghaladja az elmúlt három évben regisztrált negyedéves átlagméretet. Hasonlóan a korábbi negyedévekhez, a kereslet nagy részét, 65 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az új tranzakciók részaránya mindössze 3 százalék, míg a bővüléseké 13 százalék volt – olvasható a közleményben.

A BIEF tagjai: a CBRE, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, az Eston International, a JLL és a Robertson Hungary ingatlantanácsadók. (MTI)