1,7 milliárd forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) a zenészeknek, színészeknek. Az összeget 65 500 előadóművész között osztották fel.

A hangfelvételek 2015 évi rádiós játszása alapján az EJI idén 1,4 milliárd forintot fizet ki, amely több mint 10 százalékos bővülést jelent az egy évvel ezelőtt kifizetett jogdíjhoz képest. A rádiós elhangzások után közel 48 000 zenész kap most jogdíjat az EJI útján.

A jogdíjak felosztása során az EJI kilencvennél is több rádió és televízió hatmilliónál is több játszási adatát dolgozta fel. 2015-ben 363 ezer különböző hangfelvétel került adásba, közülük volt olyan is, amely négyezernél többször szólalt meg.

A felosztás eredményeként akadt olyan előadó, akinek jogdíja a hatmillió forintot is meghaladta, a tíz legnagyobb jogdíjban részesülő zenész összesen 44 millió forintnál is többet vehet fel.

Az EJI – kísérleti jelleggel – először tavaly osztotta fel a zenét használó éttermek, kereskedelmi üzletek által fizetett háttérzenei jogdíjakat. Idén már hétszáznál is több étterem, bolt, benzinkút tényleges elhangzási adatát dolgozta fel az EJI. Ezek a helyek összesen közel 100 millió zenelejátszást szolgáltattak vendégeiknek 2015-ben.

A hangfelvételek tömeges felhasználása, és az éttermek, boltok által fizetett csekély összegű előadóművészi jogdíj eredménye, hogy egy-egy elhangzás jogdíja itt elenyésző, olykor az egy forintot sem éri el. A felosztott mintegy 24 millió forint háttérzenei jogdíjból idén 23 ezer előadó részesült.

Az EJI idén is felosztotta a televíziós ismétlési jogíjakat: a 2015. évi műsorismétlések után összesen 290 millió forintot. Ez kis mértékben meghaladja az egy évvel korábbi összeget. Az év során az MTVA csatornái ismét jelentős számú, csaknem 4 800 műsort, illetve részletet ismételtek meg, összesen 250 ezer perc, azaz 173 nap terjedelemben. Az ismétlési jogdíjból 8 600 színész részesült, az átlagos jogdíj mértéke meghaladta a 34 000 forintot.

Várhatóan még idén decemberben sor kerül az első szinkron-jogdíj felosztásra is. A felosztás eredményeként a színészek olyan csoportja is részesülhet a jogdíjakból, akik a külföldi filmek szinkronizálása révén járultak hozzá az alkotás sikeréhez, végső soron a hazai audiovizuális kultúra fejlesztéséhez.

Ugyancsak decemberben kerülnek kifizetésre az ötven évnél régebbi hangfelvételek felhasználása után a kiadójuk által fizetett új, kiegészítő díjak is. Ez utóbbi díjak bevezetése lehetővé teszi, hogy az EJI útján a rádiók által már nem játszott, de hanghordozón, illetve online zeneszolgáltatás révén még értékesített felvételek előadói is díjazásban részesüljenek.