Jog
2019. április 11. csütörtök, 13:10
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtök i tájékoztatása szerint 4,5 millió forint bírságot szabtak ki egy magánszeméllyel szemben a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.

Az MNB közleményben kiemelte, hogy a magánbefektető egyes tőzsdei részvényekre vonatkozóan több - az indikatív árat jelentősen befolyásoló - gyanús megbízást adott, azokat pedig a teljesülés kizárása érdekében még a tényleges kereskedés előtt visszavont vagy módosított.

A magánszemély elismerte, hogy megbízásai mögött nem volt valós eladási szándék, csupán a piaci szereplőket akarta "tesztelni", saját megfogalmazása szerint egyfajta "piaci heccként" tekintett a vizsgált megbízásokra.

Az MNB megállapítása szerint: a valós ügyletkötési szándék nélküli - és nyilvános információvá váló - ajánlatok az indikatív árat jelentős mértékben elmozdították, így alkalmasak voltak arra, hogy félrevezessék a befektetőket a keresleti-kínálati viszonyokról, különösen a részvényárfolyamok alakulásáról.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy piaci manipulációnak tekintendő minden olyan ügyletkötés, eladási vagy vételi megbízás, amely a pénzügyi eszközök keresleti-kínálati viszonyait, illetve annak árát érintően hamis vagy félrevezető jelzést ad, befolyásolva ezzel a befektetők befektetési döntéseit.

(NT)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja