A Rail Cargo Hungaria közlése szerint megkezdődött a rendszeres vasúti konténerfuvarozás a 13 millió lakosú közép-kínai Hszian városa és Budapest között, az első vonat, amely több mint 7000 kilométeres szárazföldi útvonalon fuvarozott általános fogyasztási cikkeket Kínából, rekordidő, tíz nap alatt érkezett a budapesti Rail Cargo Terminal – BILK vasútlogisztikai központba.

A tervek szerint ezentúl hetente érkeznek majd a magyar piacra szánt kínai termékek a Kazahsztánon és Ukrajnán keresztül vezető Selyemúton.

Mint írják, a szerelvények közlekedtetését a Rail Cargo Group szervezi, a vasúti operációs feladatokat az Európai Unió területére történő belépéstől kezdve a Rail Cargo Operator látja el.

A közlésből kiderül, hogy a kereskedelmi kapcsolatok gyors bővülése tette indokolttá a Selyemút fokozott igénybevételét elsősorban a gyorsaság miatt. Ugyanis egy hajó mintegy 220 konténervonat kapacitásának megfelelő mennyiségű konténert képes elfuvarozni, azonban az út háromszor annyi ideig tart Európába, mint amennyire a most Budapestre érkezett vonatnak szüksége volt. A Rail Cargo Terminal – BILK és Hszian között a Rail Cargo Group vonata az első.

A próbavonat Batyevo-Eperjeskén keresztül érkezett Magyarországra – írja a közlemény.

(NT)