Az indiai seregben hadrendbe állított orosz vadászrepülők több mint fele nincs megfelelő műszaki állapotban – állapítja meg egy jelentés, amelyet az indiai parlament védelmi bizottsága tárgyal.

A Comptroller and Auditor General (CAG) független auditáló cég az indiai kormány megbízásából 218 oldalas jelentésben vázolta az orosz Szu-30MKI vadászgépekkel kapcsolatos helyzetet. Megállapították, hogy a 210 hadrendbe állított gép közül jelenleg 115-126 nincs bevethető állapotban, a többi repülő 60 százaléka is csak korlátoltan használható.

Elsősorban elektronikai hiányosságokat találtak, szükség lenne több alkatrész sürgős cseréjére. Az orosz védelmi minisztérium szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat, hogy öt éven belül minden igényelt alkatrészt leszállítanak. Az erről szóló dokumentumot még az idén aláírhatják. Egyben azon is dolgoznak, hogy a rendelés és a szállítás közötti 12 hónapos időt 30 napra csökkentsék.

Narendra Modi indiai miniszterelnök Moszkvába készül hivatalos látogatásra, a tárgyalások egyik témája minden bizonnyal a vadászgépek ügye lesz.