Az illegális migrációban fokozottan érintett 22 önkormányzat támogatást kapott rendkívüli költségeik fedezetére – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

A költségvetési törvény olyan keretet biztosít a BM számára, amelyet az önkormányzatok rendkívüli helyzeteinek kezelésére fordíthatnak. Megjegyezte: eddig is volt úgynevezett vis maior keret, de abból elsősorban az árvízi, belvízi kiadásokat lehetett támogatni – mondta Pogácsás Tibor az M1 keddi műsorában.

Most egy külön alap létrehozásáról döntöttek elsősorban azon határ menti települések számára, amelyeket a migráció első hullámában az illegális bevándorlók „lerohantak” – közölte. A települések között 146 millió forintot osztottak szét. A legnagyobb összeg, amelyet egy önkormányzat kapott 44 millió forint volt.

A kapott forrást alapvetően közterületfenntartásra, hulladékszállításra, szociális létesítményekre, időszakos illemhelyek kihelyezésére fordították.

Pogácsás Tibor közölte: az illegális migráció nyomán kialakult helyzethez a kis falvak zárt közösségei nem voltak hozzászokva, biztonságérzetük jelentősen romlott. Ezért sokan kérték térfigyelő rendszer kiépítését, illetve a meglévő bővítését. Ez hosszabb folyamat, de a munkálatok már megkezdődtek.