Két héten belül fény derülhet arra, hogy mennyi pénzügyi forrással egészülhet ki az egészségügy idei költségvetése Szlovákiában. A Tomáš Drucker egészségügyi miniszter vezette tárca jelenleg még tárgyal a pénzügyminisztériummal.

Az egészségbiztosítók, a páciensek érdekvédelmi szervezetei és az egészségügyi dolgozók szerint a kiegészítő finanszírozás elengedhetetlen. A kórházaknak az idei egészségügyi alkalmazotti és orvosi bérek emelésével költségeik emelkedtek. „A rendszerből hozzávetőleg 95 millió euró hiányzik” – mondta el Marián Petko, a Szlovákiai Kórházak Szövetségének (ANS) elnöke.

Az ANS nagyjából 70 nem állami kézben lévő egészségügyi intézményt tömörít, ezeknek a kórházaknak 27 millió euró hiányzik – írja a hirek.sk.

A rendszerbe az állami biztosítottak befizetéseinek emelésével lehet több pénzt áramoltatni. A jelenlegi ráta esetükben 4,3 százalék. Az egészségügyi szakszervezetek szerint a rátát idén legalább 5 százalékra kellene emelni, hogy képesek legyenek fedezni az egészségügyi intézmények költségeit.

Az ANS-ben tömörülő kórházak még képesek fedezni költségeiket. Az egészségbiztosítókkal a kórházak olyan egyezményt írtak alá, miszerint 2016 szeptemberének végéig nem csökkentik a kifizetéseket. Ezt azonban azzal a feltétellel tették, hogy a rendszerbe az idén utólagosan pénzt áramoltatnak.

Petko szerint októberben már felborulhatna az egyensúly, mert az egészségbiztosítók már nem képesek garantálni az eddigi kifizetések mértékét.