Új szolgáltatással bővült az OTP Nyugdíjpénztár palettája januártól. Magyarországon elsőként a pénztár tagjai igényelhetik nyugdíjcélú megtakarításaik kifizetését életjáradék formájában a nyugdíjkorhatár elérése után.

A magyar pénztári piacon elsőként az OTP Nyugdíjpénztár tagjai már életjáradék formájában is kérhetik nyugdíjcélú megtakarításaik kifizetését a már korábban is igénylehető felvételi formák mellett. A Groupama Biztosítóval közösen indított új konstrukció igénylése két feltételhez kötött, melyeknek együttesen kell teljesülniük a szolgáltatás igénybevételéhez. Az a pénztártag igényelhet életjáradékot, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt valamint tagsági jogviszonya elérte, illetve meghaladta a tíz évet.

AZ OTP Nyugdíjpénztár jelenleg kétféle járadékszolgáltatást biztosít a tagjai számára; az ütemezett kifizetést, ami egy a pénztártag által meghatározott összegű és gyakoriságú rendszeres kifizetést jelent, illetve a garantált banktechnikai járadékot, amelyben a pénztártag a szolgáltatás futamidejét is megszabja a kifizetés gyakorisága mellett. A pénztár a járadék teljes futamidejére garantálja a nettó 3 százalékos hozamot.

A szolgáltatások bővítésével 2018 januárját követően pedig a magyar piacon először lehetőség nyílik arra, hogy a pénztártag életjáradék szolgáltatást is igénybe vegyen. A frissen bevezetett járadékszolgáltatási konstrukció értékesítése során a pénztár szerződést köt az életjáradék biztosítást igénylő pénztártag javára a biztosítóval és lényegében megvásárolja tőle a tag nevében a biztosított haláláig határozatlan időre terjedő szolgáltatást. A nyugdíjkorhatár elérésekor a tagok mostantól az alábbi kifizetési lehetőségeket igényelhetik a pénztártól:

  • csak a hozam kifizetését kéri
  • egy meghatározott fix összeg kifizetését kéri (amely nem lehet több mint az egyéni számla kérelem benyújtása napján aktuális egyenlegének 90 százaléka)
  • egy meghatározott összeg (minimum az egységes tagdíj – 5000 forint – mértékével megegyező összeg) feletti rész kifizetését kéri
  • meghatározott járadékalap után évente újraszámított, az elért hozamokat és költségeket figyelembe vevő meghatározott összegű és gyakoriságú ütemezett kifizetést kér (például: havonta 50 000 forint összeg kifizetését kéri)
  • életjáradékot kér, meghatározott összegű életjáradék alap után.

Az újonnan bevezetett járadékbiztosítás azoknak ajánlható, akik már rendelkeznek a minimális járadékösszegnek megfelelő megtakarítással, azonban nem egy összegben, hanem egy általuk választott rendszerességgel, az állami nyugdíjkiegészítéseként szeretnék felvenni a megtakarításukat. Továbbá azok számára is javasolja a biztosító, akik gyermekeiknek, unokáiknak vagy más általuk megjelölt személynek szánják a megtakarított összeget, de nem szeretnék azt egyben odaadni.