Az eBay arra számít, hogy 2018 első hónapjaiban több vállalkozás kezd online kereskedésbe. A platform felmérése szerint a legsikeresebb újonnan regisztrált kis- és középvállalkozások átlagosan 24,5 millió forint eladást generáltak 2017-ben az eBay-en. Az új magyar online vállalkozások több mint 7 ezer terméket kínáltak vásárlóiknak.

Magyarországon 9746 eladó regisztrált az eBay-re 2015 óta, 2017-ben 2725. Az új vállalkozások rendkívül sikeresek az első éves eladások alapjén: a tíz legsikeresebb vállalkozás, amely tavaly kezdte meg működését együttesen több mint 245 millió forintos árbevételt ért el 2017-ben. Ez azt jelenti, hogy egy online vállalkozás átlagosan 24,5 millió forint bevételt könyvelt el az első évben. Volt olyan kereskedő, amely több, mint 73 millió forintot keresett egy év alatt – írja közleményében az eBay.

Ezek a vállalkozások jelentősen növelik az eBay-en elérhető új termékek választékát, amit jól mutat, hogy 2017-ben 7406 új terméket kínáltak közvetlenül az eBay-en keresztül a vásárlóknak. Az eBay-en regisztráló új vállalkozások legkedveltebb kategóriái közé 2017-ben az alábbiak tartoztak: elektronika, divat, otthon és kert, gyűjtőknek szánt termékek és járművek.

Ha a termékeket vesszük górcső alá, az új hazai vállalkozások által kínált legnépszerűbb termékek 2017-ben a következők voltak: nemzetközi papíráru (például poszterek, szórólapok), dekorációs kellékek, használati utasítások (például legóhoz vagy háztartási elektronikai gépekhez), ajándékkártyák, gyűjtőknek szánt különböző tárgyi sorozatok, katonai termékek (például ruha, régi kitűzők vagy egyéb ritkaságok), illetve pólók.

De az új belépők az export tekintetében is jól teljesítenek, ha a legsikeresebb eladók külföldi eladásait vesszük figyelembe. A top 10 hazai kereskedő között, aki tavaly kezdte online vállalkozását, találunk olyat, aki 68 országban tudta értékesíteni termékeit. Érdekesség, hogy a legnépszerűbb időszak, amikor Magyarországon a legtöbben regisztrálnak az eBayre 16 és 17 óra között van (magyar idő szerint), a regisztrációk mintegy 6 százalék pedig mobiltelefonról történik.

Az eBay tippjei online vállalkozás indításához:

  • Indulj!: üzleti fiók létrehozása gyors, ingyenes és nincs előzetes előfizetési díj.
  • Regisztráld az első termékedet: a jegyzés gyors és egyszerű a számítógépről vagy a mobileszközről, új vagy felújított termékeket is eladhatsz ugyanazon a helyen.
  • Adj el többet: több száz eladást generálhatsz egyszerre, árverésen vagy fix áron.
  • Légy globális: az eBay segítségével világszerte elérhetsz vásárlókat – csak győződj meg róla, hogy lehetővé tetted a globális szállítási lehetőségeket.
  • Érd el a különböző piacokat: az ebaymag.com új eszköz segítségével az eladók nem csak az ebay.com webhelyen, hanem az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztráliában, Kanadában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban is a regionális verziókra tehetik fel termékeiket, automatikusan meghatározva az árat a helyi pénznemben és leírással az adott ország nyelvén.
  • Segítségre van szüksége?: az eBay több eszközzel segít az online vállalkozás kezelésében, mint a Seller Hub, mellyel megtekinthető, hogy mely termék eladása a legsikeresebb. További információ a Seller Centre-ben is elérhető.