2019. március 12. kedd, 09:07
bank, pénzintézet, Magyar Nemzeti Bank, átvilágítás
Binder István, Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna vendége volt, ahol elmondta, hogy a pénzmosás elleni törvény előírása szerint a pénzintézeteknek június 26-áig át kell világítaniuk az ügyfeleiket.

A szóvivő a Ma című műsor reggeli adásában azt is hozzátette, hogy a 2017 júniusában életbe lépett pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. Az is kiderült, hogy aki az elmúlt két évben nyitott bankszámlát, annak nem kell majd azonosítania magát.

A tervezett intézkedés valamennyi ember biztonságát szolgálja, célja pedig, hogy a számlák ne váljanak a pénzmosás finanszírozásának eszközévé.

“Az átvilágítás során a lakossági ügyfelek személyi okmányát, illetve lakcímkártyáját lemásolja a pénzügyi szolgáltató, majd az ügyfélnek alá kell írnia egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik, hogy nincs kiemelt közszereplői státusza, vagyis nem állami cég elsőszámú vezetője és nem is politikus”

– mondta Binder István.

A szakértő azt is elmondta, hogy vállalati ügyfelek esetén a cég nevében eljáró megbízott szintén személyazonosságát, illetve lakcímét kell igazolja, valamint az adószámát is meg kell adnia a teljeskörű ügyfél-azonosítás során.

(NT)


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja