Az Európai Unióban a legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs az alma, míg a zöldségeknél a paradicsom veri toronymagasan a mezőnyt – derül ki az Eurostat jelentéséből.

Az Európai Unióban tavaly 2,3 millió hektáron termesztettek gyümölcsöt, 2,1 millió hektáron pedig zöldségeket. A területet tekintve a legnagyobb gyümölcstermesztő Spanyolország (636 ezer hektár, a teljes uniós terület 27,1 százaléka), a zöldségrangsort pedig Olaszország vezeti (420 ezer hektár, 20,2 százalék).

A leszüretelt mennyiség alapján a gyümölcsök körében az alma az első, 12,7 millió tonnával, ami uniós lakosonként közel 25 kilót jelent. A második számú gyümölcs az őszibarack, amelyből tavaly 2,8 millió tonna termett, majd a földieper (1,4 millió tonna) és a cseresznye (0,9 millió tonna) következik. A top 4 gyümölcs top 3 termesztőjét az alábbi ábra mutatja:

A zöldségek körében a paradicsom az első, ebből tavaly a tagállamokban összesen 17,6 millió tonna termett unió-szerte. Második helyen a sárgarépát találjuk (5,2 millió tonna), majd az uborka (2,4 millió tonna) és a cukkini (1,4 millió tonna) következik. A fő termelők:

Magyarországon tavaly a gyümölcsösök összterülete 78 500 hektár volt, ami a teljes uniós gyümölcsös-terület 3,3 százaléka. Az uniós almaterméshez kereken félmillió tonnával járultunk hozzá, cseresznyéből 80 ezer, barackból 40 ezer, eperből 8 ezer tonna termett. Uniós viszonylatban cseresznyéből voltunk „a legnagyobb hatalom”: az uniós termés 9,1 százaléka volt magyar. A magyar alma 3,9 százalékos, a barack 1,4, az eper 0,6 százalékos uniós súlyt „nyomott”.

Zöldséget a magyarországi gazdálkodók 77 500 hektáron (az uniós összterület 3,7 százalékán) termesztettek. Paradicsomból 200 ezer, sárgarépából 50 ezer, uborkából 20 ezer, cukkiniból 15 ezer tonna termett. A magyar paradicsom az uniós termés 1,1 százalékát adta, a sárgarépa és a cukkini 1–1, az uborka 0,8 százalékos súlyt képviselt.