Bő egy hete tartotta meg a XX. Vállalkozók Napját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, ahol az Év Vállalkozója díjjal ismerték el Zsabka Zsoltot, a Diagramma Csoport tulajdonosát. Ennek apropóján beszélgetett vele a Blogstar vállalati munkájáról, a magyar gazdaságról és kamarai teendőiről.

A BKIK Ipari Tagozatának elnökeként is tevékenykedő Zsabka Zsolt a Blogstarnak adott interjújában elmondta, a VOSZ részben az általa felépített cégcsoporton belüli munkáját, másrészt a BKIK-nál vállalt társadalmi tisztségét ismerte el a múlt hét pénteken átadott díjjal. A Diagramma Zrt. négy országban – Magyarországon, Kuvaitban, Dubajban és az Egyesült Államokban – üzemeltet irodákat, tevékenységük pedig igen sokrétű: építőiparral, könyveléssel, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak, de ezen túlmenően a kereskedelem is szerepel a tevékenységeik között, valamint tanácsadó céget is üzemeltetnek, ahol ügyviteli és üzletviteli tanácsadást vállalnak.

Ahogy Zsabka Zsolt kifejtette, a legtöbb probléma a munkaerő-kölcsönzés területén jelentkezik cégénél, hiszen a Diagramma Zrt. a nyolc általánost, vagy az azt sem végzett – magyarul a fizikai – munkások közvetítésével foglalkozik, akiknek egy tízlépcsős szűrőn keresztül kell átmenniük ahhoz, hogy kiküldhessék őket egy-egy munkahelyre. “Ez az a réteg, melynek tagjait a legjobban kell menedzselni ahhoz, hogy hosszú távon egy munkahelyen maradjanak. Nincs könnyű dolgunk, mert a körükben a legnagyobb az elvándorlás. Ha például bruttó 1050 forintos órabért adunk egy ilyen munkavállalónak, de aztán kap egy 1150-es ajánlatot, akkor azonnal váltani fog” – mondta a cégvezető, aki hozzátette, a másik probléma a munkások mobilitásának hiányára vezethető vissza.

A BKIK Ipari Tagozata és a Corvinus Egyetem nemrégiben kötött egy alulról építkező együttműködési megállapodást, amelynek keretein belül egyetemi hallgatók egy csoportja azt fogja vizsgálni, hová mennek középiskola után a munkavállalók, továbbá azt is elemzik majd, mikor dől el az, hogy mi lesz belőlük és mi az oka annak, hogy valaki befejezi a szakközépiskolát vagy főiskolát, aztán mégsem az adott szakmában helyezkedik el. “… (az eredmények kiértékeléséből) készül egy tanulmány, melyből meg lehet majd állapítani, hogy melyik az az irány, ahol a képzéseket erősíteni kell, és melyek azok az iparágak, amelyek 2020-ra, 2025-re, esetleg 2030-ra több munkavállalót fognak kívánni” – fejtette ki Zsabka Zsolt.

A BKIK Ipari Tagozatának elnöke nemrégiben megrendezett szegedi konferencián elhangzottakra reagálva a dél-alföldi régió közlekedésével kapcsolatban kifejtette, rendkívül fontosak a kötöttpályás közlekedési eszközök a közlekedés egészét tekintve, hiszen nem járhat mindenki vidékről autóval munkába, ezért játszik fontos szerepet a gazdaság fellendítésében Hódmezővásárhelyet és Szegedet összekötő tram-train-projekt is.

A Zsabka Zsolttal készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.