Debreceni Virágkarnevál, Nemzetközi folklórnapok, Cantemus Fesztivál, Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, Mesterségek Ünnepe, Boglári Szüreti Fesztivál, Szamárfül Fesztivál, Örökség Világzenei Fesztivál, Szent István-napok, Rakpartfeszt – Kézműves Sörünnep 2.0, Állami ünnep Budapesten: a hét kiemelkedő eseményei közül ezeket ajánljuk.

2016. augusztus 15-21. Debreceni Virágkarnevál

1966 óta augusztus 20-án majdnem minden évben megrendezték a Debreceni Virágkarnevált az államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepének tiszteletére. A nemzetközi hírű eseményen látványos virágkompozíciók vonulnak fel a városban, magyar és külföldi művészeti együttesek, majorette csoportok, zászlóforgatók, fúvószenekarok zenés kíséretében.

2016. augusztus 16-20. 36. Nemzetközi folklórnapok (Sárvár)

A több évtizedes múlttal büszkélkedő Nemzetközi Folklórnapokat immár 36. alkalommal rendezik meg. A fesztivál nyitónapján, augusztus 16-án a város több helyszínén is találkozhatunk népviseletbe öltözött néptáncosokkal, zenészekkel, majd pedig az ötnapos fesztiválforgatag hivatalos megnyitójára és a nemzetek táncházára is ezen a napon kerül sor a Nádasdy-vár udvarán.

2016. augusztus 16-21. Cantemus Fesztivál (Nyíregyháza)

A Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Kodály Zoltán Általános Iskola ezért nyitja meg kapuit ismét a világ minden tájáról érkező gyermek, ifjúsági és felnőtt kórusok előtt a XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál keretein belül.

2016. augusztus 17-20. Nemzetközi Néptáncfesztivál (Mohács)

A mohácsi csoportok mellé 6-7 külföldi és 2 hazai magyar tánccsoportot hívtak meg a szervezők. A rendezvény kezdeti célja a cserekapcsolat kiépítése volt a város néptánc együtteseinek a részére. A fellépések négy napon át tartanak, az esti órákban. A program első háromnapos bemutatóját a menettánccal összekötött gálaműsor zárja.

2016. augusztus 17-21. XXI. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál (Székesfehérvár)

Az idén immár 21. alkalommal megrendezett fesztiválra meghívták azokat a csoportokat is, akik végig fesztiválozták az elsőt, de határon túli profi tánccsoportok is itt lesznek Székesfehérváron. A parádés felvonulás, a belvárosi táncszigetek, az esti nemzetközi folkestek, a királyi gyerekjátszók elmaradhatatlan részei a fesztiválnak.

2016. augusztus 18-21. 30. Mesterségek Ünnepe (Budapest)

A hagyományok szerint idén is a Budavári Palota környéke ad helyet a fesztiválnak, ám a felújítások miatt kicsit módosulnak a helyszínek. A rendezvény fő témája idén a játék, díszvendég Üzbegisztán, de számos további országból is érkeznek kézműves mesterek.

2016. augusztus 18-21. 40. Boglári Szüreti Fesztivál (Balatonboglár)

Az ország egyik legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvénye idén 40. alkalommal kerül megrendezésre rengeteg fellépővel 2 színpadon, BB Aréna bulisátorral, BB bor- és pezsgőudvarral, a Balatonboglári Borvidék boraival, kézműves és kirakodóvásárral, szüreti felvonulással és vidámparkkal.

2016. augusztus 19-21. Szamárfül Fesztivál (Pécs)

A Zsolnay Kulturális Negyed immár az ötödik nyarat zárja ingyenes családi fesztiváljával. Pécs kulturális városrésze óriási játszóházzá változik: kreatív- és sportfoglalkozások, zenés, bábos, színházi előadások, szuper gyerekkoncertek, no és egy vadonatúj csúszda várnak Sanyi csacsi barátaira.

2016. augusztus 19-21. XXI. Örökség Világzenei Fesztivál (Szolnok)

Hazai és határon túli zenei csemegék, finom falatok, zamatos pálinkák, üdítő sörök teszik teljessé a nyár végi ünnepi hangulatot. Világzenei és autentikus népzenei produkciók fesztiválja táncházi programokkal, egyéb kortárs művészeti akciókkal (kiállítás, filmvetítés).

2016. augusztus 19-20. Szent István-napok (Mosonmagyaróvár)

Nyolc helyszínen több mint 20 szórakoztató programmal készültek a szervezők; fellép az Omega és a Quimby is A Fesztivált megelőzően, augusztus 18-án nyitja meg kapuit Sajdik Ferenc grafikusművész és karikaturista kiállítása a Flesch Központban. A tárlatot Szénási Ferenc karikaturista, grafikus nyitja meg.

2016. augusztus 18-21. Rakpartfeszt – Kézműves Sörünnep 2.0 (Szeged)

„Emeld velünk korsód a Magyar Államalapításra, a gyönyörű szegedi lányokra, a magyar kézműves sörfőzdék utánozhatatlan remekműveire, a hazai street food társadalom legjavára és a sok-sok közös fesztivál-élményre, amely ismét ránk vár a Huszár Mátyás Rakparton!”

2016. augusztus 20. Állami ünnep Budapesten

Együtt az ország 2016. Évről-évre ünneplés és tiszteletadás vár minket az Államalapítás Ünnepén. Tisztavatás, zászlófelvonás, kitüntetések átadása, családi programok és koncertek, Magyar Ízek Utcája, Mesterségek Ünnepe, ünnepi szentmise és tűzijáték.