Már csak Klaus Johannis román államfőnek kell rábólintania a nyugdíjasoknak járó kedvezményekre, miután a képviselőház megszavazta az adótörvénykönyvet módosító jogszabályjavaslatot.

A román szenátus által már korábban elfogadott tervezet adómentessé teszi a 2 ezer lej alatti nyugdíjakat, és mentesíti a nyugdíjasokat az egészségbiztosítási hozzájárulás kifizetése alól. Igaz, a jogszabályjavaslat eredeti, a felsőház által még az előző törvényhozási ciklusban elfogadott változata minden nyugdíj esetében adómentességet írt elő.

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Viorel Ştefan, az alsóház költségvetési bizottságának elnöke javaslatára viszont szerdán úgy módosították a tervezetet, hogy az adómentesség csak a 2 ezer lej alatti nyugdíjakra vonatkozzon – írja a Krónika.

Az eddig számítások szerint a nyugdíjasokat az egészségbiztosítási hozzájárulás fizetése alól mentesítő előírás 300 millió eurós pluszráfordítást igényel majd a költségvetésből. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után, a következő hónap első napjától lép érvénybe. Klaus Johannis elnök azonban még visszaküldheti a dokumentumot megfontolásra a parlament elé, vagy az alkotmánybíróságtól kérhet jogorvoslatot.

A kedvezmények mellé nyugdíjemelést is ígér ugyanakkor a szerdán beiktatott Grindeanu-kormány, és a közszférában dolgozókról sem feledkeznek meg. Legalábbis Lia Olguţa Vasilescu új munkaügyi miniszter (a fotón) szerint, aki csütörtökön, mielőtt átvette volna tárcavezetői megbízatását, „nulladik prioritásnak” nevezte a költségvetés kidolgozását.

Leszögezte: az általa vezetett minisztérium hét olyan sürgősségi kormányrendelettel készül előrukkolni, ami emeli a nyugdíjak és fizetések összegét.

Dragoş Pîslaru távozó munkaügyi miniszter viszont nem festett túl sok optimizmusra okot adó képet a tárcánál uralkodó állapotokról. „Van egy fejezet, ami a különleges problémákra vonatkozik. Oda általában nem írnak semmit. Ezúttal nálam egy egész könyvespolcot tesz ki. A bérezési törvény ott van közvitán a munkaügyi minisztérium honlapján” – mondta a leköszönő miniszter.

Úgy tűnik azonban, hogy Lia Olguţa Vasilescu komolyan gondolta, amikor azt mondta, hogy gyorsan lépnek: már a délutáni órákban felkerült a munkaügyi minisztérium honlapjára a kormányhatározat-tervezet, ami lehetővé teszi, hogy február elsejétől 1450 lejre nőjön a minimálbér. Átlagosan heti 166 órás munkával számolva, ez 8,735 lejes órabért jelent az 1250 lejes minimálbérből számolt 7,382 lej után.