Világszinten is elérhetővé válnak a nyilvános magyarországi iparjogvédelmi adatok az adatminőségről és adatcseréről szóló megállapodásnak köszönhetően, amely a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) között jött létre.

A hivatal az egyezség alapján országos és regionális adatbázisokkal, jobb adatminőséggel, valamint könnyebb és gyorsabb adatcserével segítheti az ügyfeleit, továbbá fejlődnek a szellemitulajdon-védelmi szolgáltatásai is. A WIPO üzleti megoldásokat biztosít az SZTNH számára a digitalizálás, az elektronikus dokumentumkezelés, az online kutatás és az egyéb kapcsolódó rendszerek fejlesztéséhez.

A megállapodás eredményei azért is fontosak, mert növelik az elektronikus bejelentések arányát. A hivatal továbbá olyan projektekben vehet részt, amelyek a legújabb technológiák bevezetését készíthetik elő. Farkas Szabolcs elnök abban bízik, hogy a könnyebb elérhetőségnek köszönhetően a nemzetközi befektetők könnyebben megtalálják majd a számukra szükséges iparjogvédelmi információkat.

A WIPO 1970-ben jött létre, majd 1974-ben az ENSZ szakosított intézményeinek sorába lépett. A 193 tagot számláló szervezet világszinten támogatja a szellemi tulajdon védelmét országok és szervezetek közötti nemzetközi együttműködésekkel.

(Forrás: MTI)