Péntektől – a bankjegyek közül utolsóként – megjelenik a készpénzforgalomban az új ötszáz forintos bankjegy, ezzel befejeződik a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indított bankjegycsere programja. A régi ötszázasokkal október 31-ig lehet fizetni.

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben hirdette meg bankjegycsere programját, amelynek kereteink belül fokozatosan, minden bankjegyet egy modernebb, a kor igényeinek sokkal inkább megfelelő változatra cserélt, cserél.

A bankjegycsere az új tízezres bevezetésével kezdődött 2014-ben, azonban a régi tízezer forintos bankjegyek bevonásáról méf mindig nem döntött az MNB, így ezek esetében a régi és az új bankjegyek is korlátozások nélkül használhatóak a készpénzforgalomban.

Ezzel szemben a régi ezer forintos, a régi kétezer forintos a régi ötezer forintos és a régi húszezer forintos bankjegyekkel már nem találkozhatunk a készpénzforgalomban, de pánikra semmi ok, ha mégis van nálunk egy-két ilyen bankjegy.

A forgalomból korábban bevont bankjegyek ugyanis nem veszítik el azonnal az értéküket, a bevonási határidő után még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók – azonos címletű – új fizetőeszközre.