A hatéves bérmegállapodásban 2019-re már nincs meghatározott értéke a minimálbérnek, ezért megkezdődtek erről az egyeztetéseket – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülése után.

Varga Mihály kifejtette, a munkaadói és a munkavállalói oldal álláspontjai egyelőre nagyon távol állnak egymástól, előbbi 5 százalékos, utóbbi 13-15 százalékos minimálbér-emelést javasolt. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, át kell tekinteni a különböző szempontokat, de bízik abban, hogy a két évvel ezelőttihez hasonlóan most is adott a jó megállapodás lehetősége.

Varga Mihály elmondta, a munkaadói és a munkavállalói oldalnak elsősorban abban kell kompromisszumra jutnia, hogy jövőre mit „bírnak el” a munkaadók és a munkavállalók mit tartanak szükségesnek ahhoz, hogy a keresetek megőrizzék értéküket. A pénzügyminiszter hozzátette, a kormány nem külső szereplőként vesz részt az egyeztetéseken, hanem információkkal, adatokkal segíti a tárgyalásokat.

Legutóbb 2016-ban volt szükség hasonló egyeztetésekre, ám az akkor megkötött hatéves bérmegállapodás eredményes volt, az elmúlt években 1 százalékpontot tett hozzá a gazdasági növekedéshez. 

A miniszter elmondta, a mostani egyeztetésen szóba kerültek más ügyek, például a béren kívüli juttatások és a szociális hozzájárulási adó mértékére vonatkozó munkaadói igény is. Varga Mihály jelezte, ezúttal hosszabb egyeztetésre számít mint két évvel ezelőtt, ugyanakkor úgy látja, hogy az év végére kialakul a közös döntés a minimálbér jövő évi összegéről. Ha mégsem születik megállapodás, akkor a kormány a kialakult vita alapján meghozza a szükséges döntést – tette hozzá.

(Fotó: Pixabay)