A nyertes magyar tulajdonú vállalatok jelentik a kitörést Magyarországnak a duális gazdaság csapdájából – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

A tárcavezető Az évtized nyertesei – Kiút a duális gazdaság csapdájából címmel megtartott előadásában kiemelte: a magyar gazdaság képes a csapdahelyzet elkerülésére.

Hozzátette: az ország 1995 óta jelentős előrelépést tett a versenyképesség területén, a világ egyik legkomplexebb gazdasága az összetettségi mutatók alapján, számos iparág, így az élelmiszeripar, mezőgazdaság, járműipar, a feldolgozóipar hajtja.

A duális gazdaságot a multinacionális vállalatok jelentős piaci erőfölénye, a hazai tulajdonú beszállítók alacsony aránya, alacsony hatékonyságú magyar szereplők és gyenge versenyképesség jellemzi. A magyar gazdaság képes ennek a csapdahelyzetnek az elkerülésére – húzta alá a pénzügyminiszter.

Elmondta, hogy a tárca megbízásából ezer céget vizsgáltak egy kutatásban, miszerint a kkv-k között széles kör képes felvenni a versenyt regionálisan, innovatívak, nagy növekedési potenciállal rendelkeznek. Az úgynevezett „nyertes cégek” kiemelkedő növekedést értek el: a kutatás alapján 2016-2020 között 345 százalékos árbevétel-növekedést.

Az ígéretes cégek beruházási tevékenysége kimagasló: a megkérdezett vállalatok 82 százaléka vett már részt pályázaton, 70 százaléka vesz igénybe pályázati tanácsadót, 64 százalékának pozitív tapasztalata volt a pályázatokról, valamint 54 százaléka venne fel hitelt pályázatokhoz – sorolta. A kutatás elemzői az ígéretes vállalkozások nehézségei között a generációváltást, a külső nyomást és a munkaerőpiaci nehézségeket említették.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a nyertesek új technológiákba és képzésekbe fektetnek, keresik az exportlehetőségeket. Ezeknek a cégeknek a kétharmada alkalmaz dedikált, speciálisan képzett munkaerőt innovációra és exportfejlesztésre, szoros kapcsolatot ápolnak az egyetemekkel. A nyertes cégek megfizetik a tudást, az egy főre jutó személyi jellegű ráfordítás meghaladta a 948 ezer forintot 2023 január-augusztusban – mondta.

A további fejlődés alapja, hogy ezek a hazai tulajdonú nyertes cégek jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából. A fejlődést segítheti a vállalatok és egyetemek összekapcsolása a k+f területén, a beruházás- és növekedésösztönző kedvező kamatozású hitel- és tőkekonstrukciók, a szakképzés és duális képzés erősítése, valamint a technológiaváltást segítő rugalmas felnőttképzési programok – összegezte a tárcavezető.

(Forrás: MTI, fotó: Balogh Zoltán)