A megfelelő gazdaságpolitikának és a magyar vállalkozások elmúlt években nyújtott munkájának köszönhető, hogy egyre több cég képes növelni a termelékenységét, javítani termékeinek a minőségét, és ezzel helytállni az exportpiacokon is – hangsúlyozta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a vállalkozások előtti kihívásokról szólva a digitális lehetőségek kiaknázására, valamint az értékláncokhoz kapcsolódás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Európa leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar jelenleg – emelte ki Varga Mihály hozzátéve, hogy a Nemzetközi Valutaalap a héten nyilvánosságra hozott jelentésében korábbi előrejelzését módosítva 4,9 százalékra prognosztizálja hazánk idei növekedési ütemét. A nemzetközi szervezetek többsége már tavaly ilyenkor is azt jósolta, hogy a magyar gazdaság lassulni fog, ennek ellenére a harmadik negyedévben 5 százalékkal bővült a gazdaság. A tartós és folyamatos bővülés mögött nem hitelfelvétel vagy privatizáció áll, mint ahogyan az a 2000-es évek közepén volt, hanem többek között a fogyasztás élénkülése, a termelékenység javulása és a befektetések magas száma.

A magyar gazdaság teljesítményében jelentős szerepe van a kormány intézkedéseinek, ennek is köszönhető, hogy a globális lassulás ellenére továbbra is növekedésre lehet számítani – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. A júniusban bejelentett Gazdaságvédelmi Akcióterv megvalósult elemei – a Magyar Állampapír Plusz, a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentése, a fejlesztési adókedvezmény kibővítése, az adóelőleg-feltöltés eltörlése, a reklámadó felfüggesztése és a munkásszállók támogatásának kiterjesztése – már érezteti hatását.

Mint mondta: a kormány további új lépéseken dolgozik azzal a céllal, hogy a magyar gazdaság növekedése a következő években is meghaladja az uniós átlagot legalább két százalékponttal. A versenyképesség erősítése kiemelt cél, de mindezt a korábbi fiskális fegyelem fenntartás mellett kell véghezvinni – szögezte le Varga Mihály, aki szerint a gazdaság minden szereplőjének biztonságos hátteret nyújt a kiegyensúlyozott államháztartás, a csökkenő hiány és államadósság.

A vállalkozásbarát gazdaságpolitika jegyében további adó- és adóadminisztráció csökkentésekre, beruházás-ösztönzésre, a digitalizációs fejlesztések támogatására és célzott munkaerőpiaci intézkedésekre készül a kormány.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)