Laktózmentes tejfölök biztonsági és minőségi paramétereit vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzött kilenc termék mind megfelelt az előírásoknak, de két tejföl gyártóját jelölési hiba miatt figyelmeztetni kellett.

Egyre több gyártó, forgalmazó szentel külön figyelmet a táplálkozási allergiában vagy intoleranciában szenvedő vásárlók igényeinek kielégítésére. A Nébih ezért kilenc laktózmentes, 20 százalékos zsírtartalmú tejfölt vizsgált meg. A tejtermékek mindegyikét Magyarországon gyártották. A laboratóriumi vizsgálatok szerint mind a kilenc termék kimutatási határérték (<0,1g/100g) alatt tartalmazott laktózt, azaz valóban laktózmentesnek mondhatóak.

A „klasszikus” tejfölökhöz hasonlóan laktózmentes társaikat is ellenőrizték nem engedélyezett anyagok használata és hamisítás szempontjából a Nébih szakemberei. E tekintetben is jó eredmény született, hiszen mind a kilenc termék tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült, azokat nem hamisították növényi zsírral, és egyéb, nem engedélyezett adalékanyagot sem találtak bennük.

A tejsavbaktériumok száma és a zsírtartalom is megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásoknak. Csupán két jelölési hiba miatt kellett figyelmeztetni egy-egy vállalkozást, mivel nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. A Nébih emiatt kötelezi a cégeket termékük jelölésének javítására.

A lakózmentes tejfölök kedveltségi vizsgálatán laikus és szakértő, laktózrérzékeny és „átlagos” kóstolók egyaránt bírálták a tejkészítményeket. Az értékelési szempontok a külső megjelenés, az állomány, az illat és az íz voltak. A laktózmentes, 20 százalékos zsírtartalmú tejfölök tesztjén első helyen a Milfina végzett. Második lett a Pilos laktózmentes tejföl, míg harmadikként a Mizo laktózmentes terméke zárt.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.