A várható járulékcsökkentés hozadéka a dolgozók bérének emelésében mutatkozzon meg – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke.

Az OKISZ elnöksége szerint a dolgozók bérének emelése középtávon javítja a vállalkozások jövedelemtermelő-képességét – hangsúlyozta Vadász György. A kis- és középvállalkozásokat tömörítő iparszövetség elnöke szerint a munkabérre rakódó járulékcsökkentésnek a versenyszférában jobb hátteret kell teremtenie a magasabb bér emelésére.

Vadász György szerint „a kisvállalkozásoknál beváltható az az ígéret, hogy a járulékcsökkentés hozadékát adják oda a dolgozóknak, azoknak, akik hozzájárulnak az eladhatóbb szolgáltatás, terméket előállításához”.

A parlamentnek benyújtott adócsomagot az OKISZ elnöksége alkalmasnak ítélte a kis- és középvállalkozások helyzetének javítására – mondta Vadász György, példaként említette, hogy a mikrovállalkozások adminisztrációs terhei valóban csökkennek, a korábbi gyakorlattal ellentétben az egyszerűsítésből adódó előnyöket nem oltják ki újabb állami bürokrácia-kötelezettségek, adatszolgáltatások bevezetése.

A szövetség pozitív intézkedésként értékeli, hogy a mikrovállalkozások alanyi áfamentességének határa a korábbi 6 millió forintról 8 millióra emelkedik, bár az OKISZ korábban 10 millió forintot javasolt, de a 8 millió forintot is megfelelőnek tartják – mondta Vadász György, aki szerint rendkívül kedvező a kisadózó vállalkozások tételes adójában (kata) az éves bevételi határ duplázása, 6 millió forintról 12 millió forintra emelése.

Számításuk szerint az emelés után a katát további 50 ezer vállalkozásnak érdemes igénybe vennie, a jelenlegi 140 ezer mellett.

Az OKISZ elnöke aláhúzta, hogy az adóhivatal segítő partneri szolgáltatást kínál az adócsomagban. Az elgondolás szerint az ellenőrök a vállalkozókat segítik, ha bizonytalanságot érzékelnek, „mielőtt büntetne, odamegy a vállalkozóhoz, és próbálja a kezét fogni”. Ez a magatartási szándék előnyös lehetőség, és elindíthatja annak a szemléletnek az erősödését, hogy a kisvállalkozások az ellenőrben ne ellenséget, hanem segítőt lásson – monda Vadász György. (MTI)