A hazai KKV szektorban az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest romlott: a KKV Körkép Konjunktúramutató az április 31 pontos csúcsról júliusra 27 pontra csökkent – tájékoztatott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft.

Ezzel megtört a tavaly október óta tartó, folyamatos javuló tendencia tört meg. Miközben a vállalkozások jelenlegi helyzetüket pozitívabban értékelik, mint az előző negyedévben, addig jövőbeli kilátásaikat negatívabban. Ez azt jelenti, hogy a kkv-szektor fordulópontot jelez előre a hazai üzleti klíma alakulásában.

A Bizonytalansági Mutató értéke 36 pontos szinten áll, amely gyakorlatilag nem változott az előző negyedévhez képest (2016 áprilisában 37 ponton állt). A Bizonytalansági Mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti a kkv-kat, továbbra is csak a kis- és középvállalkozások egy részét érinti, a többiek még nem érzékelik.

A „KKV Körkép Konjunktúramutató” csökkenése annak köszönhető, hogy a jövőbeli kilátásokra vonatkozó összes almutató értéke visszaesett az előző negyedévhez képest. A vállalkozások úgy vélik, hogy jelentősen vissza fog esni beruházási aktivitásuk (12 pontos csökkenés), a létszám terén (9 pontos csökkenés), a kapacitáskihasználás (8 pontos csökkenés), a termelési szint (8 pontos csökkenés) és a jövedelmezőség (7 pontos csökkenés) esetében is negatív fordulatot jeleznek előre. A várható üzleti helyzet terén pedig csekély mértékű visszaesésre (1 pontos csökkenés) számítanak a következő fél évben.

Ezzel szemben aktuális helyzetüket továbbra is pozitívnak érzékelik a hazai kkv-k. Az előző negyedévhez képest legnagyobb mértékben a rendelésállomány (10 pontos növekedés) mutatója javult, de a jövedelmezőség (8 pontos növekedés), az üzleti helyzet (7 pontos növekedés) és az elmúlt fél éves termelési szint (7 pontos növekedés) mutatója is jelentősen nőtt az előző negyedévhez képest.