Hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásának növelését célzó program indult Pécsett. A projektre 850 millió forintos európai uniós forrást kapott a baranyai megyeszékhely önkormányzata és partnerei.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében (TOP) finanszírozott projekt végső célja, hogy mintegy 200-250 embert tartósan foglalkoztassanak a pécsi járásban, illetve a megyeszékhely 610 millió forintos szociális városrehabilitációs fejlesztésben érintett keleti részében – mondta el Decsi István alpolgármester.

A 2021 nyarára megvalósuló programban az önkormányzat mellett a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz. A foglalkoztatás növelése érdekében rugalmas helyi szakképzési és átképzési rendszert, valamint hatékony, szektorokon átívelő együttműködéseket alakítanak ki. „Intenzív tőkevonzással és befektetésösztönzéssel” biztosítják a „megfelelő volumenű munkaerő-keresletet” – tette hozzá.

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években Baranyában és a pécsi kistérségben is sikerrel valósítottak meg a foglalkoztathatóság és foglalkoztatottság növelését célzó – uniós támogatású – projekteket. Ezek eszközei az alapvető munkaerőpiaci ösztönzők voltak: bér- és képzési célú támogatások, információszolgáltatás, illetve a mobilitás és a munkába járás támogatása – idézte fel. (MTI)