Az Európai Parlament és a Tanács ideiglenes jelleggel megállapodott az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer (EU ETS) 2020 utáni időszakra vonatkozó felülvizsgálatáról

A felülvizsgálat hozzájárul, hogy az EU teljesíteni tudja azt a Párizsi Megállapodás keretében vállalt kötelezettségét, miszerint 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti területén az üvegházhatású gázok kibocsátását – olvasható a bizottság közleményében.

Az Európai Bizottság 2015 júliusában tett javaslatot az EU ETS felülvizsgálatára. A javaslat előterjesztését több mint két évig tartó tárgyalási folyamat követte. Az intenzív egyeztetések a most megszületett megállapodás létrejöttével zárultak le.

A bizottság javaslata alapján létrejött megállapodás elsősorban a következő területeken eredményez majd előrelépést:

  • A kibocsátási egységek jelenlegi túlkínálatának csökkentése érdekében megerősödik a piaci stabilizációs tartalék.
  • Kiegészítő garanciák gondoskodnak majd arról, hogy szükség esetén fokozott védelmet biztosítsanak az európai ipar számára a CO2-kibocsátás-áthelyezés kockázatával szemben.
  • Több támogatási mechanizmus is életbe lép, hogy segítségükkel az ipar és az energiaszektor könnyebben meg tudjanak birkózni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás kapcsán felmerülő innovációs és beruházási kihívásokkal.

Ahhoz, hogy a megállapodás hatályba lépjen, a szöveget hivatalosan is el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható angolul.