Az Európai Unió új szabályozást vezet be, amely valódibbá és hitelesebbé teszi a termékek zöld címkézését, továbbá megbízhatóbb alapokat biztosít a zöld átállásnak – jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa.

Didier Reynders az Európai Parlament plenáris ülésén a fogyasztóknak a zöld átállás során a tisztességtelen címkézéssel szembeni védelméről és a hatékonyabb tájékoztatás biztosításáról folytatott vitán hangsúlyozta, mivel manapság nagy számban fordul elő a vevőket megtévesztő címkézés, a jövőben a címkéken feltüntetett állításokat a gyártónak, illetve a forgalmazónak bizonyítaniuk kell.

Az EU a jogszabálytól azt reméli, hogy a fogyasztók megbízhatóbban tudják majd megállapítani, hogy melyek a környezetbarát termékek, amely által a vásárlói tudatosság is fejlődik. Az EU a jogszabály bevezetésével kiszűri a magukat zöldnek feltüntető vállatokat – emelte ki az uniós biztos.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 593 szavazattal, 21 ellenszavazattal és 14 tartózkodás mellett megszavazta az irányelvet.

Az új szabályok értelmében az EU-n belül megtévesztő üzleti tevékenységnek minősül majd, és így tiltott lesz az úgynevezett zöldre festés, valamint a termékek hasznos élettartamának tervezett szándékos lerövidítése is. Csak azok használhatják majd a zöld jellegre utaló környezetbarát, természetes, biológiailag lebomló, klímasemleges és más öko- hivatkozásokat a címkéken, akik ezeket az állításokat tételesen bizonyítani is tudják.

A fenntarthatósági címkék használata szigorú szabályokhoz lesz kötve, hogy vége legyen az összehasonlítást ellehetetlenítő címkeváltozatoknak. A jövőben csak a hivatalosan elismert vagy a hatóságok által bevezetett tanúsítási rendszerek követelményein alapuló címkék lesznek engedélyezettek az EU-ban.

Az irányelv arra is hangsúlyt fektet, hogy a jövőben a termékek tartósságára is jobban figyeljenek a gyártók és a fogyasztók. Minden terméken jól láthatóan fel kell majd tüntetni a jótállásra vonatkozó információkat. Egységes címke készül majd, hogy jobban előtérbe kerüljenek azok a termékek, amelyekre a törvényben előírtnál hosszabb időtartamú jótállást vállal a gyártó.

A szabályok értelmében a tartósságra vonatkozóan sem lehet megalapozatlan állításokat tenni. A gyártók és forgalmazók az elengedhetetlenül szükségesnél gyakrabban nem kérhetik egy készülék fogyóeszközeinek, például a tintapatronnak a cseréjét, és nem állíthatnak be javíthatónak egy terméket, ha valójában nem az.

Az irányelv szerdán elfogadott végső változatát a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. A tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP környezetvédelmi szakbizottságának jelentéstevőjeként elmondott beszédében arra figyelmeztetett, hogy a zöldre festés jelensége az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert, szavai szerint ezért is különösen fontos felvenni a harcot e káros jelenséggel szemben.

Közölte, a jogszabály elfogadásával hatékonyan lehet majd betiltani a megtévesztő zöldre festést. Az új szabályoknak köszönhetően a vállalatoknak ezentúl bizonyítaniuk kell, hogy termékeik valóban környezetbarátok.

Az EP-képviselő fontosnak nevezte a kettős minőség elkerülését, valamint az olyan bizonyíthatatlan és túlzottan általános állítások és címkék használatát, mint az öko, bioalapú vagy klímabarát.

„Nem fogadjuk el, hogy az unió közös piacán a mai napig kettős mérce érvényesül” – fogalmazott Tóth Edina, majd hozzátette: a jogszabályba bekerült a kettős minőség tiltása, amelynek köszönhetően meg fog szűnni, hogy a közép-kelet-európai régió állampolgárai másodrangú fogyasztók maradjanak az Európai Unióban.

Közölte továbbá, egyre több vállalat és márka ténylegesen is törekszik a fenntarthatóságra, így a zöldítés szerepe felértékelődik. A fogyasztói bizalom megerősítése érdekében egy hatékony szabályozás minden valódi céges zöldülés hitelességét erősítheti.

„A jogszabály célja, hogy a zöld termék legyen valóban zöld, járjunk együtt a zöld úton, és szüntessük meg közösen a zöldre festés rossz gyakorlatát” – tette hozzá beszédében Tóth Edina.

(Forrás: MTI)