A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Munkaerő-piaci kompetenciák fejlesztése a konvergenciarégiókban” című (GINOP-6.1.4-16) felhívás.

A projekt célja a munkavállalási korú lakosság részvételének növelése a munkaerő-piaci kompetenciákat javító képzéseken. Támogatási kérelmet a Szövetség Az Életen Át Tartó Tanulásért konzorcium vezetésével létrejövő, a Nemzetgazdasági Minisztériummal alkotott konzorcium nyújthat be.

Magyarországon az egész életen át tartó tanulásban résztvevő 25–64 éves felnőttek aránya 7,1 százalék, ez elmarad mind az Európai Unió tagállamainak átlagától (10,7 százalék), mind az Európa 2020-as stratégiában megjelölt céloktól (15 százalék) – olvasható a felhívásban.

A program specifikus céljai:

  • a Nyitott Tanulási Központok hálózatának fejlesztése és működtetése, mely az alapkészségek fejlesztése és a közösségi tanulás hazai fejlesztésű modellje;
  • az aktív korúak munkaerő-piaci versenyképességének javítása, illetve az önfoglalkoztatás segítése a munkaerő-piaci kulcskompetenciák, transzverzális készségek fejlesztésére építve;
  • új digitális megoldásokkal kapcsolatos tanulási lehetőségek biztosítása;
  • a tanulási tanácsadási tevékenység segítsen a résztvevők számára bekapcsolódni a kulcskompetenciáikhoz igazodó, a továbblépésüket elősegítő képzési programokba;
  • tudásközpont fejlesztése;
  • a program sikeres megvalósításához szükséges tudásbázis megteremtése és folyamatos bővítése, valamint a megvalósítók számára átadása könnyen alkalmazható, testreszabott formában.

A keretösszeg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból 2,5 milliárd forint; a támogatási kérelmet az Európai Szociális Alap társfinanszírozza.