Budapesten a belvárosban 20-30 százalékkal több ingatlant kínálnak hosszú távú bérlésre, mint egy évvel korábban, a havi díjakban a tavalyi csökkenés után idén stagnálásra számít a Duna House.

Kétszery Zsuzsa, a Duna House ingatlankezeléssel és bérbeadással foglalkozó cége, a Home Management vezetője a csütörtöki közleményben kifejtette, a belvárosi albérletpiac két legfontosabb mozgatórugóját a külföldi turisták és diákok jelentették. Ez a két csoport a bérlők körülbelül 80 százalékát tette ki az elmúlt években, így a változások jelentősen befolyásolhatják a következő időszak bérleti piacát. Hozzátette, a néhány külföldi diák és munkavállaló mellett most inkább a magyar bérlők jellemzőek a belvárosi piacon, a vendéglátóhelyek újraindítása enyhébb mértékben fokozhatja a keresletet a nyári szezonban, de a kínálati oldal még mindig jelentősen erősebb.

A Home Management tapasztalatai szerint 2021 is a bérbe vevőknek fog kedvezni, így a bérbeadóknak a jelenlegi árszinteken érdemes minél hosszabb távú szerződéseket kötni a bérleti hozam maximalizálása miatt.

Arról is beszámoltak, hogy a turizmus szinte teljes leállásával az eddig rövidtávú kiadásra szánt lakások legnagyobb részét még mindig hosszútávon adják ki a befektetők. Várhatóan nyáron még nem lesz jelentős növekedés ebben a szegmensben, ráadásul az érkező turistákért a hotelek, szálláshelyek is versenybe szállnak a kedvezőbb árakkal. A rövidtávú lakáskiadást tekintve hosszabb távon a kerületek közötti különbségek felerősödhetnek az eltérő önkormányzati szabályozásoknak köszönhetően: a szigorúbb feltételeket megkövetelő kerületekben vissza szorulhat, míg az enyhébb feltételeket megkövetelő kerületekben dinamikusabban indulhat újra a turizmussal együtt a rövidtávú piac, így emelve a keresletet és az árakat a turisták által.

A felsőoktatásban az új tanév oktatási rendjének kihirdetése befolyásolhatja ősszel a piacot. Amennyiben nem lesz újabb járványhullám és normál tanítási rendben zajlanak majd az oktatások, akkor augusztusban és szeptemberben újra megjelenhetnek a magyar és külföldi diákok, akik a kereslet volumenében és összetételében is jelenthetnek pozitív változást. A kormány által bejelentett Diákváros az idén még biztosan nem, de a következő években már befolyásolhatja a lakásbérleti piacot is – olvasható a Duna House közleményében.

Márciusban országos szinten 0,5 százalékkal, Budapesten pedig 0,8 százalékkal nőttek az albérletárak az előző hónaphoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a márciusban bekövetkezett bérletidíj-növekedés minimálisnak tekinthető, továbbra sincs szó tartósabb emelkedésről. Ezt támasztja alá, hogy az országos bérleti díjak 1,6 százalékkal, a budapestiek 2,2 százalékkal maradnak el a tavaly áprilisi szinttől, amikor koronavírus-járvány miatt éles fordulatot vett az albérletpiac.

Az ingatlan.com elemzésében arra is rámutatott, hogy április végén csaknem 21 ezer kiadó lakás és ház hirdetése szerepelt a kínálatban, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tulajdonosok által meghirdetett lakóingatlanok átlagos bérleti díja a fővárosban április végén 130 ezer forint volt, a különböző városrészekben azonban eltérőek az árak.

Példaként említették, hogy az V. kerület volt ekkor a legdrágább, átlagosan 170 ezer forintos havi bérleti díjjal, a legolcsóbb pedig a XIX. kerület, ahol 110 ezer forintért hirdették a kiadó lakásokat. A korábbi években a fővárosi albérletpiacon belül elsősorban a rövid távú lakáskiadás, azaz lakáshotelezés „fellegvárának” számító VI. és VII. kerületben 135 ezer és 120 ezer forintnál tartottak az átlagos bérleti díjak.

Balogh László szerint fontos kérdés, hogy a járvány lecsengése és a turizmus visszatérése után hogyan alakulnak az utóbbi két kerületben az albérletárak. Mindkét kerület ugyanis komoly szigorítást tervez a rövid távú lakáskiadást tekintve.

Az ingatlan.com szerint a tervezett szabályok a lakók kezébe adhatják a döntést, hogy lehessen-e „lakáshotelezni” az adott társasházban. Ezért könnyen lehet, hogy egy szigorú szabályozás inkább a hosszú távú lakáskiadás felé terelheti az érintett városrészekben a befektetőket, így a korábbi években látottnál megfizethetőbb albérlet- és lakásárak alakulhatnak ki. Ez pedig kigyűrűzhet a külső kerületekbe is.

(Forrás: MTI)