A határértéket meghaladó vastartalom miatt visszahívta macskaeledeleit a gyártó Hill’s Pet Nutrition. A túl sok vas hányást, hasmenést okozhat a cicáknál.

Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint Magyarországra is érkezett azokból az egyadagos macskaeledelekből, amelyekben magas vastartalmat mértek. A gyártó Hill’s Pet Nutrition cég visszahívást indított néhány macskaeledele esetében, miután a vállalat saját önellenőrzése keretében kiderítette, hogy a macskatápok vastartalma a megengedettnél magasabb, az egyik felhasznált előkeverék miatt. Az érintett termékek Európában és Oroszországban kerültek forgalomba – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A francia nagykereskedő értesítette a visszahívásról partnereit, így a magyarországi Newcopharm Kft.-t is. A Newcopharm a még készleten lévő, érintett macskatápjait zárolta, valamint elrendelte a már értékesített tápok visszahívását. A visszahívással érintett termékek közül Magyarországra a Science Plan Sterilised Cat Chicken és a Science Plan Sterilized Cat Mix2 nevű macskatápokból érkezett.

A macskaeledelekben a vas megengedett határértéke 1250 mg/kg. A vas a macskák számára esszenciális mikroelem. Takarmánnyal történő felvétele esetén a felszívódást szabályozó mechanizmusok általában meggátolják, hogy egyszerre nagy mennyiségű vas szívódjon fel. Ezért takarmányon keresztüli vastúladagolás csak ritkán fordul elő, melynek tünetei hányás, hasi fájdalom és hasmenés lehetnek. A bélsár a képződő vas-szulfidtól fekete színűvé válhat. A Nébih közleménye szerint a kifogásolt termékek egyszeri vagy rövid időszakon belüli etetése valószínűleg nem okoz problémát az állatoknál.