Túl nagy mennyiségű jódot tartalmazó szárított tengeri alga érkezett az Európai Unióba. A kifogásolt termékből Magyarországra is szállítottak.

A problémáról a német hatóság értesítette a Nemzeti Élelmiszerlánc-felügyeleti Hivatalt (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül. A termék Ausztrián keresztül Dél-Koreából érkezett Magyarországra. A problémás Essential nevű szárított tengeri alga tételazonosítója 2017.08.31 F1, minőség-megőrzési ideje 2017. augusztus 31., míg az importőr a Pan Asia Handels GmbH.

Magyarország mellett a Csehországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és Szlovákiában forgalmazták a terméket. Már csupán az érintett algatermék fogyasztásával is (egyéb beviteli forrásokat nem számolva) jelentősen meghaladható a biztonságos jódbevitel felső határa, ezért a termék rendszeres fogyasztása nem biztonságos – hívja fel a figyelmet a Nébih.

A jód a természetben széleskörűen elterjedt esszenciális elem és különösen fontos szerepet játszik az emberi szervezetben. Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban; hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához; az idegrendszer normál működéséhez; a bőr normál állapotának megőrzéséhez; a pajzsmirigyhormonok normál termeléséhez és a pajzsmirigy normál működéséhez. A felnőttek számára megfelelő mennyiségű jód bevitel 150 μg, terhes és szoptató anyák esetén pedig 200 μg naponta. Különösen fontos, hogy a várandós és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek megfelelő mennyiségű jódot fogyasszanak.

Európában és Magyarországon általános a jód hiány, azonban a túlzott jódbevitel is problémákat okozhat. Jódfelesleg kialakulhat például jódtartalmú gyógyszerek szedésénél; fertőtlenítőszerek nem megfelelő használata során; de jódban gazdag tengeri algák fogyasztása után is figyeltek meg túlzott jódfelvételt. A humán reakciók a túlzott jódbevitelre egyénenként erősen különbözőek lehetnek. Egyesek hátrányos következmények nélkül tolerálnak nagy bevitelt is, míg másoknál, az ajánlott bevitelhez közeli értékek esetén is káros hatások mutatkoznak.

A tartós, túlzott jódbevitel pajzsmirigy működés zavaraihoz vezethet, hatásaként túlzott jódbevitellel kapcsolatos golyva, autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, vagy pajzsmirigy rosszindulatú daganata fordulhat elő. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 600 μg/nap-ban határozta meg a hosszútávú biztonságos jódbevitel felső határát.