Kijev azt szorgalmazza, hogy az Európai Unióban vásárolt földgáz Ukrajnán keresztül jusson el Bulgáriába és Törökországba.

Áprilisban akár már konkrétumai is lehetnek azoknak a megbeszéléseknek, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák az unióból a földgázt Bulgáriába és Törökországba – jelentette be csütörtökön Igor Prokopiv, az Ukrtransgaz vezetője.

Prokopiv közölte, jó ideje szóba került, hogy az említett két ország az Európai Unióból vásárolná gázszükségleteinek jelentős részét. Áprilisban már arról is tárgyalhatnak, hogyan valósítható meg a szállítás az Ukrajna-Moldávia-Románia-Bulgária-Törökország útvonalon. Prokopiv szerint ez több, mint egyszerű gazdasági lépés, stratégiai fontosságú döntés lehet, hogy az orosz energiaellátástól minél nagyobb mértékben függetleníteni tudja magát minél több ország.

Ukrajna ehhez tavaly novemberben már hozzáfogott, azóta nem vásárolt az orosz Gazpromtól, igaz, tetemes tartozását sem egyenlítette ki. Helyette gáztranzit harcot indított, idén január 1-től, alaposan megemelte az Oroszországból Ukrajnán át az EU-ba szállított földgázért a díjat. Korábban 100 kilométerenként 2,7 dollárt kért Kijev, most 4,5 dollárt – ám ezt nem hajlandó elfogadni az orosz fél. A Gazprom arra hivatkozik, hogy Ukrajna egyoldalúan módosítaná a 2019-ig érvényben lévő szerződést.

Most ott tartunk, hogy se Oroszország, se Ukrajna nem akar fizetni a másiknak. Ráadásul még egy jelentős tétel is az asztalon van. Ukrajna úgy látja, hogy a Gazprom erőfölényével visszaélve törvényt sértett a gázszállítással, ezért 3 milliárd dolláros büntetést szabtak ki az orosz cégre. Az összeg majdnem akkora, mint amennyit Moszkva követel Kijevtől egy lejárt államkölcsön visszafizetésére.