A részletes statisztikai adatok megerősítették, hogy 2019. első negyedévében folytatódott a magyar gazdaság dinamikus növekedése, ezzel Magyarország továbbra is vezető helyet foglal el az Európai Unió tagállamai között.

Az előzetes becsléssel megegyezően 2019. első negyedévében 5,3%-kal emelkedett a hazai GDP, amelyre az elmúlt két évtizedben nem volt példa. Miközben az Európai Unió egészének növekedése továbbra is visszafogott, a magyar gazdaság teljesítménye 3,5-szeresen haladta meg a tagállamok 1,5%-os átlagát. A magyar adat egyben a régió éllovasának is számít, a lengyel gazdaság 4,6%-kal, a szlovák 3,7%-kal míg a cseh 2,5%-kal bővült a vizsgált időszakban.

A magyar növekedés fele a szolgáltatási szektorhoz köthető, amelyhez érdemben járultak hozzá a hatéves bérmegállapodás gazdaságélénkítő hatásai. A termelő ágazatok közül az ipar, valamint az építőipar teljesítménye emelhető ki, amelyet a kiszámítható és befektetőbarát gazdasági környezet mellett a kormány beruházásösztönző intézkedései és otthonteremtési programja egyaránt támogattak. Az export volumenének 7,7%-os emelkedése meghaladta az importét, így összességében a külkereskedelmi folyamatok is erősítették a GDP alakulását.

Ma már 4,5 millió embernek van munkája, a kétszámjegyű keresetnövekedéssel párhuzamosan a reálbérek 7,6%-kal nőttek az év első három hónapjában. Ez azt jelenti, hogy – az Európai Unió egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó-kulcsának és az idén tovább emelkedett adókedvezménynek is köszönhetően – több pénz marad a magyar családoknál, ami megmutatkozik a háztartások fogyasztásra fordított kiadásainak 5,2%-os bővülésében.

Az első negyedéves növekedési adat ismeretében elmondható, hogy 2019 egészére nézve reális a négy százalékot meghaladó GDP-bővülés. Ennek elérését és az eddigi eredményeket azonban meg kell védeni, ugyanis mind az eurózóna, mind a világgazdaság kilátásait tekintve a lassulás jelei mutatkoznak. Ehhez jelentenek garanciát a kormány versenyképességi programja mellett a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)