Júliusban a belföldi értékesítési árak 18,3 százalékkal, az export értékesítési árak 13,0 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. Az ipari termelői árak átlagosan 14,8 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónapban a belföldi árak 15,4 százalékkal, az exportárak 9,7 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a termelői árak együttes emelkedése 11,6 százalékos volt júniusban.

Az áremelkedés ütemét elsősorban a nyers-, az alap- és az üzemanyagok drágulása, valamint a forint euróval szembeni árfolyamváltozása befolyásolta – fűzte hozzá a jelentés.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 3,3 százalékkal, az exportértékesítés árai 3,6 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 3,5 százalékkal nőttek.

A belföldi termelői árak 18,3 százalékos emelkedésén belül a feldolgozóiparban 14,9 százalékkal, az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 26,1 százalékkal emelkedtek az árak.

A belföldi áremelkedést a kőolajfinomítás és a vegyipar árainak 42,2, illetve 34,1 százalékos emelkedése táplálta, de fémtermékek és alapanyagok termelői ára is 24,8 százalékkal magasabb volt a tavaly júliusinál. Az élelmiszerek termelői áremelkedése 0,6 százalékponttal tovább gyorsult júniushoz képest és 6,6 százalékos volt. A járműipar 5,0 százalékkal emelte árait egy év alatt, bár júniusban az éves emelkedés még 1,7 százalékos volt. A számítástechnikai cikkek termelői ára 1,1 százalékkal nőtt, a gépgyártásban 4,6 százalékos volt az emelkedés, míg a villamosberendezések 11,2 százalékkal kerültek többe.

A fogyasztási cikkek termelői ára átlagosan 5,1 százalékkal nőtt, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek 8,7 százalékkal lettek drágábbak tavaly júliushoz képest. A beruházási javak termelői ára 6,4 százalékkal lett magasabb.

Az ipari exportértékesítési árak 13,0 százalékos emelkedésén a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 9,2 százalékos, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban 117,4 százalékos volt az emelkedés üteme, amit a világpiaci árak emelkedése, a forint gyengülése, valamint a nyersanyagok árának tavaly nyári visszaesése okozott.

A forint árfolyama tavaly július óta az euróval szemben 1,8 százalékkal (6,24 forinttal) gyengült, a dollárhoz képest 1,4 százalékkal (4,35 forinttal) erősödött.

Exportban is a kőolajfeldolgozás és a vegyipar vezette az éves áremelkedést a feldolgozóiparon belül 68,4, illetve 44,8 százalékkal. A járműgyártás exportárai 3,6 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 3,3 százalékkal nőttek, a gépiparban 4,2 százalékos volt az emelkedés. A villamosberendezések exportára 6,9 százalékkal, az élelmiszereké 9,3 százalékkal nőtt. A gyógyszeripar exportárai egyetlen hónap alatt 5,6 százalékkal emelkedtek, amivel 6,3 százalékkal nőttek a tavaly júliusi szint fölé.

Az év első hét hónapjában a belföldi értékesítés árai 10,9 százalékkal, az exportértékesítés árai 9,9 százalékkal, az ipari termelői árak összességében 10,3 százalékkal nőttek.

Júliusban az ipari termelői árak 2,3 százalékkal, 1995 januárja óta a legnagyobb mértékben emelkedtek az euróövezetben és 2,2 százalékkal az Európai Unióban az előző havihoz képest a júniusi 1,4 százalékos és 1,5 százalékos havi emelkedés után az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése alapján.

Éves bázison az euróövezetben 12,1 százalékkal, az EU-ban 12,2 százalékkal emelkedtek a termelői árak júliusban. Júniusban az euróövezetben 10,2 százalékos, az EU-ban 10,4 százalékos volt a termelői árak éves emelkedésének a mértéke.

A piac a ténylegesnél kisebb mértékű áremelkedést várt az euróövezetben júliusban, havi bázison 1,1 százalékost, éves bázison 11,0 százalékost.

A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése járult hozzá a termelői árak emelkedéséhez. Az euróövezetben 5,7 százalékkal, az EU-ban pedig 5,3 százalékkal emelkedtek havi bázison. Az előző évivel összevetve az euróövezetben júliusban 28,9 százalékkal, az EU-ban 28,3 százalékkal álltak magasabban a termelői árak.

Energiaárak nélkül az euróövezetben 1,0 százalék volt a havi és 6,7 százalékos az éves áremelkedés. Az Európai Unióban energiaárak nélkül 1,1 százalékkal emelkedtek a termelői árak júliusban az előző havihoz képest és 6,9 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.

Havi bázison minden uniós tagállamban emelkedtek a termelői árak júliusban, Málta kivételével, ahol nem változtak. A legnagyobb havi áremelkedés Írországban volt, ahol 20,6 százalékkal emelkedtek a termelői árak, Észtországban 6,4 százalékkal, Belgiumban 4,2 százalékkal. Éves bázison is ugyanez a három ország vezette a listát: Írországban 67,7 százalékos, Észtországban 23,5 százalékos, Belgiumban 23,0 százalékos volt a termelői árak emelkedése.

(Forrás: MTI)