Magyarország és a közép-kelet-európai régió gazdasági szempontból is egyre hangsúlyosabbá válik, így bővülő lehetőségeket nyújt a külföldi befektetők számára.

Miután egyeztetett Ku Su-val, a Kínai Kereskedelmi és Iparfejlesztési Bank (ICBC) vezérigazgatójával, Varga Mihály pénzügyminiszter kifejtette: a magyar pénzügyi szektor működése eredményes, az elmúlt években a sajáttőke-arányos megtérülés rendre meghaladta a tíz százalékot. Mint mondta: a vonzó gazdasági és üzleti környezetnek köszönhetően az országba irányuló közvetlen külföldi tőkebeáramlás az elmúlt öt évben több mint 74 milliárd eurót tett ki. A kínai gazdaság jelentősége az elmúlt években jelentősen nőtt, a legfrissebb adatok alapján Kína jelenleg a negyedik legnagyobb Európán kívüli befektető Magyarországon – ismertette a tárcavezető megemlítve, hogy a pénzügyi együttműködés a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok egyik leggyorsabb ütemben fejlődő területe.

Ide tartozik a rendkívül gyümölcsöző együttműködés a Bank of China-val, Magyarország eredményes bekapcsolódása a pekingi székhelyű Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank tevékenységébe, az OTP Bank képviseleti-irodájának megnyitása a kínai fővárosban, a befejezés előtt álló Budapest-Belgrád hiteltárgyalások, illetve a különböző pénzügyi alapokban való aktív magyar részvétel is.

A tárgyaláson szóba került, hogy az ICBC a magyar-kínai tranzakciók megkönnyítése, valamint az Egy övezet egy út kezdeményezés beruházásainak támogatása érdekében vizsgálja képviseletet nyitásának lehetőségét Magyarországon. A felek egyetértettek abban, hogy az ICBC magyarországi jelenléte tovább erősítené Magyarország regionális pénzügyi központ szerepét. Az 1984-ben alapított kínai pénzintézet – amely mintegy négyezer milliárd USD eszközállományával a világ legnagyobb bankja – 47 országban és régióban 426 képviselettel rendelkezik, a bank 15 európai országban van jelen.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)