Tisztességtelenül próbálta korlátozni a fogyasztók indoklás nélküli elállási jogát a vásárlástól az egészségügyi, háztartási termékeket értékesítő Kővári Forrás Kft.. A károsultak békéltető testülethez vagy bírósághoz fordulhatnak.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) közleménye szerint a Fővárosi Törvényszék helyt adott a FOE keresetének, és megállapította, hogy valamennyi szerződő félre kiterjedő hatállyal érvénytelenek a Kővári Forrás Kft. által használt tisztességtelen általános szerződési feltételek. A törvényszék megtiltotta ezeknek a feltételeknek alkalmazását, valamint a vállalkozásnak saját költségén közzé kell tennie egy közleményt is egy országos napilapban. Horváth György, a FOE elnöke az MTI kérdésére elmondta, hogy a károsult ügyfelek a békéltető testület előtt vagy a bíróságon kezdeményezhetnek kártérítést. 

Kiemelték: a cég által használt általános szerződési feltételek értelmében a vásárlóknak tudomásul kellett venniük, hogy a vásárlás az eladó fióktelepén történik, így az indokolás nélküli elállási jog nem illeti meg őket. A vállalkozásnak ugyanakkor a cégnyilvántartás szerint egyáltalán nem volt bejelentett fióktelepe, és a szerződésből a szerződéskötés helyszíne sem derült ki. A vállalkozás olyan jogszabályra hivatkozott a szerződésben, amely az internetes vásárlásra vonatkozik és nem az üzleten kívüli vásárlásra, ráadásul már nem is hatályos. 

A vállalkozás továbbá kikötötte, hogy nem gyakorolhatja a vásárló az elállás jogát olyan termék értékesítésénél, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő. Ez valóban megfelel a jogszabálynak, azonban a vállalkozás által értékesített áruk nem tartoznak ebbe a körbe, ennek ellenére a megrendelt termékek táblázata felett „egyedileg megrendeli” szövegrészlet szerepelt, amely minden esetben egyedi rendelést feltételez. Ugyanakkor a termékek egyike sem egyedileg gyártott, illetve az alvásterápia (például matracok) termék alatt, ahol lehetőség lenne egyedi méret megadására, ezt az adatot nem kell kitölteni.  

Ezeken felül a vállalkozás azt is kikötötte, hogy ha a fogyasztó nem fizeti ki a teljes vételárat, akkor a befizetett vételárrészlet foglalónak minősül és nem jár vissza a fogyasztónak, ezen felül még 25 százalék kötbér megfizetésére is köteles a vásárló. Hangsúlyozták, hogy ez teljes mértékben jogszabályba ütközik, hiszen megfosztja a fogyasztót az indokolás nélküli elállási jog gyakorlásától, amikor is visszajárna a fogyasztó részére a teljes befizetett összeg.

A vállalkozás elsősorban egészségügyi, háztartási termékeket kínál bemutatóin, kiemelten az idősebb, nyugdíjas, illetve beteg fogyasztóknak. Az egyes termékek értéke akár a több százezer forintot is elérheti, ezért kiemelten fontos, hogy a fogyasztók amennyiben otthon nyugodt körülmények között átgondolják a döntésüket, élni tudjanak a jogszabály biztosította indokolás nélküli elállási joggal – olvasható az egyesület közleményében. (MTI)