Már nyilvános a termékdokumentációja a Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon Kockázati Tőkeprogramnak, amelynek keretében 2020-ig több mint ezer induló vagy működésének korai szakaszában lévő vállalkozás juthat összesen 50 milliárd forint kockázati tőkéhez.

A kifejezetten mikro-, kis-és középvállalkozások (kkv) számára elérhető Nemzeti Technológiai és Szellemi Tulajdon Kockázati Tőkeprogram lehetőséget kíván biztosítani az innovatív ötletek és termékek megvalósításához, prototípusok továbbfejlesztéséhez. Az állami szerepvállalást az átlagosnál nagyobb kockázat indokolja a hazai innovációs ökoszisztéma kiépítésében, illetve élénkítheti a tőkepiaci folyamatokat is – írja közleményében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében most megjelent GINOP-8.1.3/A-16 jelű pályázat 30 milliárd forintos keretösszeget jelent, míg további 20 milliárdot az MFB saját forrásból biztosít. Az inkubációs (pre-seed), magvető (seed), és induló (startup) szakaszra fókuszáló tőkeprogram a befektetési tárgyalási folyamat eredményeként meghatározott feltételektől függően 9-500 millió forint közötti finanszírozást jelent. A kiválasztás során a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közreműködése biztosítja a megfelelő szakmai hátteret, hogy minden esetben a legalkalmasabb pályázó kaphasson támogatást a hazai és a nemzetközi piacra jutáshoz.

A Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő októberi bemutatkozása óta folyamatos és jelentős az érdeklődés a hazai startup szektor részéről az állami tőkeprogram iránt. Az MFB által biztosított 20 milliárd forintból 2016. szeptember és november között már 1,3 milliárd forint értékben született befektetési döntés a Hiventuresnél az Állami Alapkezelő Koncepció keretén belül. A most megjelent GINOP-pályázat esetében 2017. január elején indul a végső kedvezményezettek kiválasztása, akik eredményes működésükkel képesek hozzájárulni a technológiaintenzív magyar gazdaság fejlődéséhez, versenyképességének növeléséhez – írja az MFB.

A Hiventures az MFB-csoporthoz tartozó Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. jelenleg is zajló átalakításával létrejövő, állami tulajdonú kockázati tőketársaság, amely európai uniós és saját forrásból, a mikro-, kis- és középvállalkozásokba történő tőkebefektetéseivel lefedi a fejlesztéspolitikai szempontból releváns inkubációs, magvető és korai (startup) befektetési fázisokat, hozzájárulva a nemzetgazdasági teljesítmény növeléséhez. A Hiventures által kezelt alapok mérete 7 éves időszakra számolva összesen 50 milliárd forint, amelyből Magyarország valamennyi régiójában ki lehet helyezni forrásokat.