Az új otthonteremtési, vissza nem térítendő állami támogatás keretösszegének jelentős bővítését vizsgálja a kormány – értesült a Napi Gazdaság.

A július 1-jén indult új szocpol félszázezer érdeklődőt vonzott eddig – írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság. A váratlanul nagy érdeklődés miatt a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy az újonnan indult lakástámogatás kedvezményesen felhasználható keretösszegét jelentősen megemelje, bővítve a hozzáférés lehetőségét is.

Az érdeklődők jelentős része vidéki településekről jelentkezett, főként azokból a térségekből, ahol a kereseti viszonyok és az ingatlanárak miatt eddig szinte reménytelen volt még a használt lakás vásárlása is.

Ismeretes: az új támogatási forma e hónap első napjától érhető el, és segítségével immár használt ingatlanok vásárlásához is igényelhető állami támogatás. Az otthonteremtési kedvezmény akár tízezer család lakhatási esélyeit is megkönnyítheti.

A lehetőséget meglévő vagy előre vállalt gyermekek után lehet igénybe venni. Meglévő gyermeknek számít a születendő gyermek is a terhesség 24. hete után, ezt orvosi igazolásokkal kell alátámasztani. A dokumentumokat a gyermek születését követően hatvan napon belül kell benyújtani a támogatást folyósító pénzintézetnek, ellenkező esetben a támogatásra kapott pénzt vissza kell fizetni.

A támogatást utólag nem lehet igényelni, vagyis ha most vásárol valaki ingatlant, a kedvezményt visszamenőleg nem kérheti, mivel azt a vételár részeként utalják. Utólagos támogatást csak az kaphat, aki már legalább egy gyermeke után igénybe vette a támogatást, majd újabb gyermeke született.