A Nébih több mint 3,2 tonna lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy egyéb okból nem nyomon követhető, valamint penészes, erősen szennyezett és szabálytalanul előállított, vagy tárolt termék forgalomból való kivonását és megsemmisítését rendelte el egy, a Fény utcai piacon működő üzlet ellenőrzése nyomán.

Számos, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságot állapítottak meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy fővárosi piacon működő, húskészítményeket forgalmazó kereskedelmi egységben. A Kollár és Társa Bt. által üzemeltetett boltban a legalapvetőbb higiéniai és tárolási követelményeket sem tartották be – derül ki a Nébih közleményéből.

Az egész üzletben nagyfokú rendetlenség uralkodott, az ellenőrök nagy mennyiségű, oda nem illő, használaton kívüli tárgyat – lábbelit, esernyőt, fölösleges dobozokat – találtak az egyes helyiségekben. Az élelmiszert tartalmazó kartondobozok, ládák közvetlenül a padozaton álltak, a radiátorcsövön kolbász lógott. Az elsődleges funkcióját be nem töltő, működésképtelen, és erősen szennyezett kézmosóra hulladékkal teli szemeteszsákot akasztottak.

Hasonló gondatlanság jellemezte az egységben fellelt árukészletet is. A termékek között jelentős mennyiségben voltak a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű, jelöletlen vagy – dokumentáció hiányában – nem nyomon követhető élelmiszerek. Az árucikkek egy része penészes, erősen szennyezett volt, továbbá azokat a hűtési lánc megszakításával, szobahőmérsékleten tárolták, illetve, kifejezett jogszabályi tiltás ellenére, lefagyasztották. Ezen élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt összesen több mint 3,2 tonna termék forgalomból való kivonását, forgalmazásának megtiltását és megsemmisítését rendelte el a Nébih.

A hatóság a feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a kereskedelmi egység tevékenységét. Az üzlet a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő hibákat azóta kijavította, így – az ismételt hatósági szemlét követően – a Nébih szakemberei feloldották a tevékenység felfüggesztését. A hatósági eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

 A Fény Utcai Piac Kft., a piac üzemeltetője és többségi tulajdonosa szerdán közölte az MTI-vel: megdöbbenéssel vették tudomásul a súlyos élelmiszerbiztonságot veszélyeztető szabálytalanságot, amely sérti a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ jó hírnevét. A Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ területén az élelmiszerbiztonsági szabálytalanságok elkerülése céljából – a társasházközösség költségén – a Nébih kirendeltséget tart fenn, amelynek többek között feladata az is, hogy az üzletek élelmiszerbiztonsági ellenőrzésével megelőzhetők legyenek az ilyen és hasonló cselekmények. Az üzemeltetést végző cég ugyanis nem rendelkezik hatósági jogkörrel, közvetlenül nem ellenőrizheti az üzlethelyiségben folytatott értékesítő tevékenységet, és a forgalmazott áruk minőségét – írták.

Közölték: a Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ Társasház intéző bizottsága és az üzlethelyiség tulajdonosa, a Fény Utcai Piac Kft. megvitatta a kialakult helyzetet és a tulajdonos arról tájékoztatta az intéző bizottságot, hogy a helyiségbérleti jogviszonyt azonnali hatállyal felmondja.