Tavaly az agrárcégek szinte minden területen többet költöttek fejlesztésre, mint egy évvel korábban. A legtöbben új gépeket és berendezéseket szereztek be, a vállalkozások gépparkja több tíz milliárd forintból újulhatott meg.

Az Agrárgazdasági ­Kutatóintézet (AKI) statisztikája szerint az előző évhez képest 8,6 százalékkal nőtt a fejlesztésekre fordított forrás a mezőgazdaságban. Mindez összesen 118 mil­liárd forintot tett ki, egy évvel korábban 108 milliárd forintot költöttek erre a célra a gazdák – írja a Magyar Idők.

A legtöbben mezőgazdasági gépeket és berendezéseket vásároltak. Az agrárcégek gépparkja több mint ötvenmilliárd forint értékkel bővült. Ez az előző évinél 25 százalékkal nagyobb ráfordítást jelent.

A szakemberek szerint mindez egyrészt a kedvező feltételek mellett elérhető finanszírozási lehetőségeknek köszönhető, másrészt tavaly a kapacitásbővítés helyett a technológiai újítások és a géppark megújítása kerülhetett előtérbe az agrárcégeknél.

Az ágazatok közül a legtöbb beruházás a növénytermesztésben valósult meg. A kertészetek 636 millió forintból új gyümölcs- és szőlőültetvényeket telepítettek. Az ültetvények esetében a növekedés egyértelműen a vidékfejlesztési programnak köszönhető. Az e célra rendelkezésre álló, mintegy 19 milliárd forint kerettel meghirdetett felhívásra még mindig jelentkezhetnek az érdeklődők. A kertészetek mellett pedig hamarosan a szőlősgazdák előtt is megnyílik a lehetőség, így új ültetvény telepítésére is nyerhetnek európai uniós támogatást.

Gépbeszerzésre még ennél is nagyobb összeget, több mint 28 mil­liárd forintot fordítottak a kertészetek és a növénytermesztéssel foglalkozó gazdaságok.