Több mint kétszeres túljegyzéssel zárult az AutoWallis részvénykibocsátása, az előzetes 6-8 milliárd forintos tervhez képest több mint 17 milliárd forintos részvényjegyzési igényt adtak le lakossági és intézményi befektetők a meghirdetett 107-122 forintos ársávban.

Az AutoWallis a maximum 8 milliárdosra tervezett jegyzés felső korlátját 10 milliárd forintra emelte a túljegyzés egy részének elfogadása érdekében – tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A tájékoztatás szerint az ársáv felső harmadában található 117 forintos kibocsátási áron jutnak a magyar tőzsde autós vállalatának részvényeihez a lakossági és az intézményi befektetők is. A lakossági jegyzők a részükre történt átcsoportosítás alapján 2,5 milliárd, míg az intézményi befektetők 7,5 milliárd forint összegben jutnak új kibocsátású részvényekhez.

A vállalat felidézte, hogy az október 25-én indult jegyzésben a lakosság számára az AutoWallis maximum 1,5 milliárd forint kibocsátási értékű részvényt ajánlott fel. Ehhez képest a 16 naposra tervezett jegyzési időszakban már három nap alatt ennek majdnem kétszeresét elérő, 2,8 milliárd forintot meghaladó összegű igényt adtak le a lakossági befektetők a 122 forintos maximális áron. A lakossági jegyzést így október 28-án lezárták, további túljegyzésre nem volt lehetőség.

Az intézményi befektetők a számukra november 2-án megnyílt jegyzési időszakban összesen több mint 132 millió darab részvényjegyzési igényt adtak le, ami több mint kétszeresen meghaladja a számukra allokált mennyiséget.

Az új részvények BÉT-re történő bevezetése várhatóan november 24-ig megtörténik.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a jegyzés eredményét értékelve kiemelte, hogy az minden várakozást felülmúlt és azt bizonyítja, hogy a csoport 2019-es tőzsdei megjelenése óta elért növekedést a befektetők elismerik, valamint a vállalat által meghirdetett növekedési stratégiát támogatandónak ítélik.

A vezérigazgató szerint a jelenlegi részvénykibocsátás nemcsak az AutoWallis, hanem az egész magyar tőkepiac szempontjából új korszakot nyit, mert több mint 10 éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a Budapesti Értéktőzsdén, a kibocsátás teljes összegét nézve pedig 2017 óta nem volt ilyen jelentős tranzakció.

Székely Gábor, az AutoWallis befektetési igazgatója ismertette, hogy a 117 forintos kibocsátási áron 8 intézményi befektető jutott részvényekhez, míg a lakossági részvényjegyzők száma meghaladta az 1200-at. Fontos eredményként említette, hogy a kibocsátás már a nemzetközi intézményi befektetők érdeklődését is felkeltette.

A vállalat tájékoztatása szerint a forrásbevonás hátterében az AutoWallis csoport növekedési stratégiája áll, amely 2025-ig 16-38 milliárd forint értékű tranzakciókkal, akvizíciókkal, fejlesztésekkel számol.

A várakozások szerint az AutoWallis a 2020-ban elért 88 milliárd forintos árbevételét idén az év végére több mint megduplázhatja, és az évtized közepére a 2020-as érték több mint négyszeresére, 400 milliárd fölé növelheti. A növekedés a vállalat eredménytermelő képességében is megmutatkozhat, terveik szerint a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) több mint a hatszorosára, 14-15,2 milliárd forint közé ugorhat 2025-re.

A közép-kelet-európai régió 14 országában jelenlévő AutoWallis Nyrt.-t a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik. Részvényei szerdán 127,5 forinton zártak; az elmúlt egy évben a legmagasabb értékük 135 forint, a legalacsonyabb 79,6 forint volt.

(Forrás: MTI)