Országszerte 160 település 467 szakképző intézménye több mint 4400 programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Szakmák Éjszakáján.

Idén már az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálja a Szakmák Éjszakája országos pályaorientációs rendezvényt. Az ország 467 szakképző iskolája és vállalkozása várja a szakmák kipróbálására lehetőséget adó és népszerűsítő programokkal a fiatalokat és a családokat 2019. április 12-én. A Szakmák Éjszakáját Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitja meg a Debreceni Szakképzési Centrum ünnepi indító eseményén.

A kormány nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolai oktatásban is erősíteni szeretné a fiatalok képzését, hogy szakmájukhoz értő emberként mielőbb be tudjanak lépni a munkaerőpiacra, a vállalatok életébe.

Az esemény fő célja éppen ezért a fiatalok pálya- és szakmaismereteinek bővítése, a különböző szakmák bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka presztízsének növelése. A résztvevők egy családi program keretében élményalapon ismerkedhetnek meg a szakmákkal és a képzéseket folytató intézményekkel.

A rendezvény mottója „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!”, hisz nemcsak látványos bemutatók, interaktív tevékenységek várnak a látogatókra, hanem több száz szakmába kóstolhatnak bele a pályaválasztás előtt álló fiatalok. A gyerekek részt vehetnek izgalmas laboratóriumi kísérletekben, kipróbálhatnak szimulátorokat, vagy akár a Greenbox technikával is megismerkedhetnek.

A 2016-ban indult magyar kezdeményezés bekerült a pályaorientációs európai jó gyakorlatok gyűjteményébe. 2017-ben a programban résztvevők köre tovább bővült: a Szakképzési Centrumokon túl az egyéb fenntartóhoz tartozó. illetve határon túli iskolák és hazai vállalkozások is csatlakoztak.

A negyedik Szakmák Éjszakája pénteken, 18 és 22 óra között az ország 160 településén, 467 intézményben várja az érdeklődőket. A helyszínekről és a programokról a rendezvény honlapján lehet tájékozódni.

A rendezvényre látogatók 50%-os utazási kedvezménnyel érhetik el a programban résztvevő településeket.

(Forrás: ITM, fotó: Szakmák Éjszakája)