A Világgazdaság keddi száma szerint tavaly mintegy 15,4 milliárd forint értékben hajtott végre kényszerintézkedéseket a rendőrség vagyonvisszaszerzés érdekében.

A lapot az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatta, az általuk ismertetett adatok szerint a magyar bűnszervezeteknél 2008-ban 4,8 milliárd forintot találtak, ez pedig azt jelenti, hogy tíz év alatt csaknem megháromszorozódott ez az összeg.

A gazdasági napilap közléséből az is kiderült, hogy a tavalyi eredmény csaknem felét a Készenléti Rendőrség Nyomozó Irodához tartozó Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) hozta- A hivatal mintegy hétmilliárd forintot gyűjtött be a lefoglalások útján. Az az összeg 281 vagyonvisszaszerzési eljárás során gyűlt össze, amelyben 590 természetes és 142 jogi személy volt érintett.

A VVH a 2009-es megalakulása óta 203 milliárd forint összegben hajtott végre vagyonvisszaszerzést mintegy 2400 természetes és ezer jogi személlyel összefüggésben. Az újság szerint az eljárások során szállodát, milliós értékű lovakat, lovas hintót, Fabergé-tojást, egyedi ékszereket, műkincsgyűjteményt is lefoglaltak.

(NT)