Dinamikusan fejlődnek a magyar-fehérorosz gazdasági kapcsolatok: a két ország vállalatainak kivitelezésében számos gépipari, építőipari, és egészségipari projekt van folyamatban vagy tervezés alatt Fehéroroszországban.

A keleti nyitás politikája révén segítik a két ország vállalatai közötti együttműködést. A Keleti partnerség országai közül Fehéroroszországgal fejlődtek a legintenzívebben a kapcsolatok – mondta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára csütörtökön az MTI-nek, a magyar-fehérorosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság 7. ülését követően.

Az államtitkár szerint Magyarország és Fehéroroszország cégei között jók az együttműködési lehetőségek az élelmiszeripar, gépgyártás, gyógyszeripar, környezetvédelem, vízgazdálkodás, energetika és a turizmus területén. A gazdasági kapcsolatok élénkülését is segítette, hogy három éve üzemel közvetlen légi járat Budapest és Minszk között, az ülésen a járatsűrítésre is javaslatot tettek – mondta Szabó László.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar Eximbank jelentős, 27 millió dolláros kerettel rendelkezik magyar-fehérorosz közös projektek finanszírozására, illetve efölött az Eximbank és a Belorusz Fejlesztési Bank közösen létrehozott 10 millió dolláros kerettel támogatja a magyar export növekedését.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. minszki képviselete mellett külgazdasági attasé is segíti a kapcsolatok további fejlesztését.

A magyar-fehérorosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság kétnapos üléséhez kacsolódva üzleti fórumot is tartottak. Ezen 17 magyar és 35 belorusz cég folytatott megbeszélést, több szerződés megkötésére is jó esély van.

Kulturális programcsere megállapodást írtak alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Belorusz Köztársaság Kulturális Minisztériuma között, amely könyvtári, múzeumi programok, színházi előadások cseréjét jelenti. A magyar-ukrán és a fehérorosz kereskedelmi és iparkamarák között is aláírtak megállapodást.

A kétnapos üléshez kapcsolódóan Szabó László tárgyalt a Belorusz Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével, a versenyszabályozási és kereskedelmi miniszterhelyettessel, valamint az egészségügyi miniszterhelyettessel, aki a Gyógyszeripari Igazgatóság igazgatója is.

A magyar kkv-k üzleti lehetőségeiről a BKIK által korábban szervezett fórumról itt olvashat.