Némileg megugrott a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók száma. Ugyanakkor nincsenek annyian, mint amekkora létszámra szükségük lenne a cégeknek.

– Továbbra sem jellemző, hogy nagy létszámban érkeznének hazánkba a környező országok dolgozói, habár a munkaadók rendszeresen toboroznak, sokszor munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül – mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Az érdekképviselet saját felmérésére hivatkozva az elnök arról tájékoztatott: a vállalkozások elsősorban a hazai munkaerőt keresik, azonban ha az nem áll rendelkezésre, akkor a határon túli magyarokat, vagy a környező országokban élőket is szívesen látják, elsősorban Szerbiából, Romániából.

Ukrajnában is toboroznak dolgozókat, sok esetben sikertelenül. Elsősorban a feldolgozóiparban, a gyártás területén tevékenykedő vállalatoknál eltérő a hagyományos és a kölcsönzött munkaerő aránya, van olyan üzem, ahol a munkavállalók 60 százalékát már kölcsönzik.

Jellemző, hogy a munkaerőt csak rövid távra biztosítják az adott vállalkozásnak, ezt követően pedig új munkahelyet keresnek annak érdekében, hogy magasabb béreket tudjanak kialkudni.

Arra is van példa, hogy a hazai cégek áttelepülnek az unión kívülre, ám ennek nem csak a munkaerőhiány az oka.

– Ma már a felmérések szerint több külföldön dolgozó magyar jön haza, mint amennyien elhagyják az országot – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Kiemelte: a bérfelzárkóztatásnak is köszönhető, hogy sokkal kevesebben mennek külföldre dolgozni, mivel a keresetek több tízezer forinttal magasabbak, mint tavaly.