A tavalyinál korábban hirdették meg a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) magyar kultúráért és oktatásért nevű pályázati felhívását, amelynek a keretösszege nőtt az idén.

„Önmagában az, hogy egy ifjúsági közösség megtervez egy programot, felújításra kerül egy faluház, egy egyházi program valósul meg vagy testvértelepülések találkoznak, felveszik a magyarországiak a felvidékiekkel a kapcsolatot, az nagyon nehezen mérhető és visszakövethető adat, de a közösségteremtésben és közösségépítésben nagyon nagy segítséget nyújt” – fogalmazott Erdélyi Rudolf, a BGA vezérigazgatója.

A pályázatok benyújtási határideje 2017 december 19. a központi pályázatok esetében, illetve december 20. a regionális pályázatoknál – írja a hirek.sk.

A központi és a regionális pályázatok részben az igényelhető támogatás összegét nézve, részben a pályázatok kezelését tekintve különböznek egymástól. A külhoni magyarokat megcélzó, a magyar kultúráért és oktatásért tárgyában meghirdetett pályázati felhívás keretösszege 726 millió forint, ez 126 millióval több mint egy évvel korábban volt.

A tavalyihoz képest változott a pályázatokkal elnyerhető támogatás felső összeghatára, az eddigi 3 millió forintról 2 millió forintra módosult. Az alsó összeghatár változatlan maradt, azt ismét 500 ezer forintban határozták meg.