Pomázi Gyula az M1 aktuális csatorna vendége volt, ahol a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva elmondta, több ágazat teljesítménye is biztosítja az ipar bővülését: az élelmiszeripar, az építőipar, illetve az egészséggazdaságon belül is több olyan alágazat van, amely kimagaslóan teljesített októberben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkára a KSH csütörtöki közlése reagált, amiből az derült ki, hogy októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés. Az idei év első 10 hónapjában pedig 3,4 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Pomázi Gyula kifejtette, hogy bár a járműgyártás, illetve az ahhoz kapcsolódó ágazatokban tapasztalható visszaesés többek között a Brexit-hatás miatt van, ugyanakkor aggodalomra még sincs ok, hiszen ezt több ágazat jó teljesítménye ellentételezi.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy jelenleg 4,4 millió foglalkoztatott van Magyarországon, folyamatos növekedés tapasztalható, hiszen egyre több betöltetlen munkahely van az iparban és feldolgozóiparban egyaránt. Majd azzal folytatta, hogy a feszessé váló munkaerőpiac több olyan jellegű hatással is bír, amely a hatékonyságra, a termelékenységre, így a hazai ipar versenyképességére jelentősen hatnak. Ebben pedig vitathatatlan szerepe van az ipari digitalizációnak, az automatizációnak, valamint a robotizációnak.

Végezetül még arra is kitért, hogy a növekedési tendencia a jövőben is azoknak az ágazatoknak lesz köszönhető, amelyek képesek kompenzálni a járműipar csökkenését, a megrendelés-állományokra alapozva kellően stabil, hosszabb távú fejlődést tesz lehetővé. Így, a beruházási ütemek növekedését nézve, – amelyek kitartanak 2019-ben is, – középtávon is megvan a növekedési potenciál a magyar iparban.

(NT)