Az elmúlt hónapokban nagyjából negyvenezer gazdasági szereplő jelentkezett, hogy ezentúl a kata vagy kiva rövidítéssel illetett módszerrel fizethessen adót.

Óriási érdeklődés övezi a kisebb hazai gazdasági szereplőknek szánt adótípusokat. A legtöbben a kisadózó vállalkozások tételes adójában, a katában látták meg a lehetőséget.

– Az utóbbi hónapokban nagyjából harmincezer vállalkozás lett katás, a kisadózók létszáma ezzel megközelítette a 210 ezret – mondta a Magyar Időknek Tállai András.

A nemzetgazdasági tárca miniszterhelyettese, az adóhivatal vezetője arra emlékeztetett, az Országgyűlés 2016 végén határozott úgy, hogy az addigi összeg duplájára emeli a kata bevételi értékhatárát, így idén már azok a vállalkozások is választhatják ezt a módszert, amelyek havonta egymillió forint bevételre tesznek szert.

– Az adónem népszerűsége érthető – jegyezte meg Tállai András. A katásoknak – főszabály szerint – havonta ötvenezer forintot kell befizetniük az államkasszába, az összeg lerovásával az érintettek megszabadulnak a társasági és a személyi jövedelemadótól ugyanúgy, mint a járulékoktól és a szociális hozzájárulási adótól.

Megugrott a kisvállalati adó, a kiva népszerűsége is.

– Ma több mint 14 ezer vállalkozás használja ezt az adómódszert. Korábban nagyjából hétezer gazdasági szereplő kivázott, vagyis néhány hónap alatt megduplázódott a létszám – ismertette az adatokat Tállai András.

Az emelkedés ezúttal is a szabályok módosítására vezethető vissza. A legfontosabb változás, hogy a – például kft.-k­nek, zártkörűen működő részvénytársaságoknak és betéti társaságoknak szánt – kiva kulcsa a korábbi 16-ról januárban 14 százalékra csökkent, egyúttal egyszerűbb lett az adóalap kiszámításának módja, vagyis mérséklődött az adminisztrációs teher.

A könnyítés folyamata nem áll meg, a jövő évi szabályok értelmében a kiva kulcsa 2018. január elsején újabb egy százalékponttal 13 százalékra csökken.