Mégsem épül meg teljes hosszában 2020-ig a Pozsonyt Kassával összekötni hivatott D1-es autópálya – közölte Roman Brecely közlekedésügyi miniszter. Ezt a problémás, több mint 13 kilométer hosszú Nagyturány–Gombás szakasszal indokolva.

„Mi a 450 kilométeres autópályát teljes hosszában átadjuk, kivéve azt a 13 kilométeres szakaszt, amelyet nincs esélyünk befejezni” – közölte Roman Brecely közlekedési miniszter az Expressz rádió műsorának vendégeként.

Az eredeti tervek szerint a problémás Nagyturány–Gombás szakaszt úgynevezett felszíni variánssal építették volna meg, a helyzet azonban egy, a majdani autópálya nyomvonalán elterülő Sutó településnél bekövetkezett földcsuszamlás miatt bonyolulttá vált. Jelenleg az autópálya új nyomvonalának kidolgozásán munkálkodnak, miközben az is elképzelhető, hogy végül alagutas megoldást választják – írja a hirek.sk.

Pillanatnyilag az egyes megoldási változatok, illetve azok kivitelezésének a környezetre gyakorolt hatásai kerülnek megítélésre. Brecely szerint a hatástanulmány a jövő év folyamán készülhet el és 2018-ban megkezdődhet az útépítés, hogy 2021-re vagy 2020-re elkészülhessen a sztráda.

Az új kabinet áprilisban elfogadott programnyilatkozatában az áll, a kormány célja, hogy már 2020-tól átadják a forgalomnak a D1-es Pozsony–Kassa nyomvonalának minden szakaszát.